Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvideki_keresztszulok_unnepi_talalkozoja

Hegyvidéki „keresztszülők” ünnepi találkozója

Advent idején találkozott Böjte Csaba a Hegyvidéken élő csángókkal, a moldvai árvákat, illetve szegény sorsú gyerekeket támogató úgynevezett keresztszülőkkel a Böszörményi úti Irodaházban. A kolozsvári születésű, ötvennégy éves ferences rendi szerzetes az erdélyi szegénygyerekek felkarolásáért létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.
A Keresztszülők a Csángómagyarokért Egyesület szervezésében tartott találkozón a zsúfolásig megtelt teremben mindenki felállva, vastapssal köszöntötte őt. A tiszteletére elénekelt csángó dalok után Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke üdvözölte: „Amit Csaba testvér elindított, és a keresztszülők továbbvittek, ahhoz mi csak nagyon keveset teszünk hozzá azzal, hogy ezt a helyet biztosítjuk a rendszeres találkozóhoz. Azon dolgozunk, hogy a hegyvidéki gyerekek minél több csángó társukat megismerhessék, akár osztálykirándulások, akár közös táborozások révén.”
Mint a vendég mondta, azért jött, hogy mindenkit a folytatásra biztasson. "Higgyünk és bízzunk egymásban és magunkban, még ha néha csüggedve is, de hitünkben kitartva folytassuk, amit elkezdtünk” – fogalmazott.
A Böjte Csaba által létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben sanyarú körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyerekek felkarolása. Az alapvető életfeltételeken kívül (ruha, étel stb.) a taníttatásukkal is foglalkozik, amibe a vallási és erkölcsi nevelésük is beletartozik. A keresztszülőprogramban részt vevők egy-egy kisgyerek fejlődését, taníttatását támogathatják, nem kizárólag csekken befizetett pénzzel, sokkal inkább odafigyelő, törődő szeretettel – hangzott el a találkozón, amelyen Böjte Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a nézetek különbsége olykor konfliktushelyzetet idéz elő, „hinnünk kell a párbeszéd erejében, és küzdeni, mert Isten azért adta a nehézségeket, hogy általuk erősödjünk”.

A.