Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kerulj_tavolabb_az_eloiteletektol

„Kerülj távolabb az előítéletektől!”

A címben megfogalmazott gondolatot vallják a Világ-Tér-Kép egyesület munkatársai, Fülöp Zoltán, Galambos Enikő, Doktor Katalin és Raffer Sándor. Arról beszélgettünk velük, hogyan tudnak segíteni abban, hogy a fogyatékkal élők és családjaik érvényesülni tudjanak a mindennapokban.

A Hegyvidéki Napok idei látogatói is találkozhattak azokkal a játékokkal, amelyek segítségével az érdeklődők kipróbálhatják, hogyan ismerhetnek fel felületeket, formákat, különböző anyagokat tapintással, vagy fűszereket illatuk alapján. A jelnyelvi feladatok – amelyekkel a hallássérültek kommunikációját mutatják be – mindig nagy sikert aratnak.
„Nem a fogyatékkal élők és az épek világát próbáljuk közelebb hozni egymáshoz – szögezik le beszélgetésünk elején a Világ-Tér-Kép Közhasznú Egyesület munkatársai –, ugyanis nincs két világ! Egyetlen van, ahol együtt kell és lehet élnünk egymással.”
A hegyvidéki székhelyű szervezet elsősorban a látássérültek életminőségének javítását és társadalmi beilleszkedését segíti, emellett közvetlenül elérhető szolgáltatásokat és akadálymentes programlehetőségeket kínál a fogyatékkal élőknek, családjaiknak és minden érdeklődőnek. E missziójukat különböző munkacsoportokban végzik.
A munkaerő munkacsoport álláskereső klubot hozott létre, amelyben egyebek mellett azt is megtanulják a hozzájuk fordulók, hogyan kell jó önéletrajzot, motivációs levelet írni, állásinterjún megjelenni. „Sokan szeretnének fogyatékkal élő embereket is alkalmazni, de a legtöbb esetben nem tudja sem a munkáltató, sem a munkavállaló, hogy a beilleszkedéshez milyen körülményeket kell biztosítani” – mondják, példaként említve, hogy hiába alkalmaz valamelyik üzlet pénztárosként kerekes székest, ha ő nem fér be székével a pénztárba.
A szociális, a szabadidő, az integráció és a kapcsolattartási munkacsoport is egymásra épülő, egymást kiegészítő módon szervez programokat, tart tréningeket. „Abban segítünk, hogy olyan közösségi terek jöhessenek létre, ahol épek és sérültek találkozhatnak, mivel az elfogadás alapja a kölcsönös megismerés.”
Ehhez azonban nyugodt, meghitt foglalkozásokra van szükség, amelyeken semmi nem zavarja meg a beszélgetést. Az egyéni vagy csoportos mentorációs foglalkozásokon ez még fontosabb: a fogyatékkal élők kutyák iránt érzett félelmeinek leküzdését segítő „Kutya-bajom” tréning is csak nehezen valósult meg.
„Sajnos, ez az egyik fő gondunk – említik szinte egyszerre –, régóta keresünk a kerületben egy alkalmas helyiséget, de a bérlés túl drága lenne számunkra.” Mint mesélik, a legtöbb játékot (például azt, amelyiket a Hegyvidéki Napokra hozták el) maguk készítik, mert így tudják a legolcsóbban előteremteni mindazt, amit használnak.
A Világ-Tér-Kép aktuális programjairól – amelyekre mindenkit várnak – és szolgáltatásairól az egyesület honlapján (www.vtke.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők. A szervezet adományvonala: 13600/97.

(i.)