Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sikeres tanévzárás: öt pedagógus – hat kitüntetés

Az idei pedagógusnap alkalmából két Németh László-, két Brunszvik Teréz- és két Bárczy István-díjat kapott öt hegyvidéki pedagógus, Borszéki Klára, Hámori Mária, Kocsisné Dióssy Krisztina, Palotai Istvánné és Tóth Balázsné. Összeállításunkban a kitüntetettekkel beszélgetünk, rövid összefoglalóinkban pedig írunk a díjak névadóiról, valamint arról, hogy mit honorálnak a róluk elnevezett kitüntetésekkel.

Európa-bajnokságon remekeltek a karatésok

Kiváló eredményeket értek el a Hegyvidék SE sportolói a szlovákiai Érsekújváron megrendezett első Shito ryu karate Európa-bajnokságon. Kunos Zsuzsanna aranyérmet szerzett, míg senior kategóriában Kápolnási Márton a dobogó harmadik helyére állhatott fel.

Három bajnoki cím, egy Magyar Kupa-győzelem floorballban

Fennállása legsikeresebb szezonját zárta a Phoenix Fireball SE. A MOM Sportban otthonra találó egyesület három bajnoki címet szerzett, a felnőtt női csapat pedig ráadásként elhódította a Magyar Kupát is. Ennek ellenére a Phoenix legfőbb célja továbbra is az, hogy mindenki számára játék-, edzés- és versenyzési lehetőséget biztosítson.

Virágágyás-tervező pályázat

Ismét lehetőség nyílik arra, hogy gyerekek és felnőttek maguk tervezzék meg a főváros négy kiemelt zöldterületének egy-egy virágágyását. A FŐKERT Nonprofit Zrt. által kiírt pályázat győztes munkáit a szakemberek meg is valósítják.

Jó tanácsok kánikulában

Magyarországon a nyári hónapokban délelőtt 11 és délután 3 óra között a legnagyobb a nap ereje, ezért ebben az időszakban különösen fontos, hogy az idősek, a gyerekek, illetve a betegek lehetőleg maradjanak otthon, vagy legalább tartózkodjanak árnyékban. Összeállításunkban azokat az óvintézkedéseket gyűjtöttük össze, amelyek elviselhetőbbé teszik a tikkasztó napokat.

Ropogós pecsenyék, meggyes csemegék a nyárra

Ilyentájt bőséggel találunk zöldséget a piacokon, az egyre népszerűbb termelői standokon, így nem nehéz választani, miből főzzünk könnyű levest, keverjünk ínyenc salátát. A nyári étrendben az a magával ragadó, hogy egyik ötlet hozza a másikat, így „bújik be” a gyümölcs a kacsamájba, vagy a meggy a süteménybe.

Vad gyümölcsök a Hegyvidéken

Nyáron a kertek gyümölcsfái mellett a vad – vagy inkább elvadult – gyümölcsfák termése is beérik. Van, akinek örömet okoz az ízletes termés, amely „ingyen” pottyan az ölébe, másnak feladatot jelent a földre hulló csemege.

Tóth Balázsné - "Minden gyerek egyedülállócsoda"

Brunszvik Teréz-díjat kapott 2007-ben, az idén pedig a Németh László-díjat vehette át Balog Zoltán minisztertől Tóth Balázsné, az Orbánhegyi Óvoda vezetője. Egyebek mellett a gyerekek sajátos világáról és az Orbánhegyi úti intézmény különlegességeiről is beszélgettünk vele.

Kocsisné Dióssy Krisztina - "Nem munka, inkább misszió"

Sikeres tanévet hagyott maga mögött Kocsisné Dióssy Krisztina, a Solti György Zeneiskola igazgatója. Nemcsak az iskolája ért el jelentős eredményeket a közelmúltban – vonószenekara egy belgiumi nemzetközi fesztiválon, hegedűsei pedig egy veszprémi versenyen taroltak –, hanem ő maga is két kitüntetést kapott. A Bárczy István-díj mellett Balog Zoltán minisztertől átvehette a Németh László-díjat is.

Borszéki Klára - „Mindig a gyerek legyen az első!”

Borszéki Klára, a Táltos Óvoda vezetője a legmagasabb szakmai elismerésnek számító Brunszvik Teréz-díjat kapta meg „az óvodapedagógia területén végzett kiemelkedő szakmai munka elismeréseként” Balog Zoltán minisztertől. Ebből az alkalomból arról kérdeztük, mi vonzotta a pályára, és mióta kötődik munkája révén is a Hegyvidékhez.

Hámori Mária - „Erre a korosztályra az érzelmekkellehet hatni”

Bárczy István-díjban részesült a Hegyvidéki Mesevár Óvoda vezetője, Hámori Mária, aki szerint a megtisztelő díjon és az örömön felül az jelenti a legnagyobb elismerést, hogy jó híre van az óvodának, a családok elégedettek az elvégzett munkával, és szívesen viszik gyermekeiket a Mesevárba.

„Rengeteg szeretetet kapok az emberektől”

Semmelweis-nap alkalmából minden évben Polgármesteri Dicséretben részesül egy kerületi egészségügyi dolgozó. Az elismerést az idén dr. Hámori Jánosné, a Fodor utcai háziorvosi rendelő kerületi nővére kapta meg, aki közel negyven éve dolgozik a Hegyvidéken. Vele beszélgettünk a munkájáról, de szóba került Líbia és az X-doki program is.

Erik, a példakép

Koós Erik az idei országos atlétikabajnokságon a 4x200 méteres váltó tagjaként felnőtt országos bajnok lett. A 22 éves hegyvidéki futó 2001 óta az Esze Tamás Gyermekotthonban él; ahogyan Kővári Adrienn család- és utógondozó megfogalmazta, legnehezebb időszakain az élsport segítette túljutni, pályája pedig példaként szolgál sorstársai számára. Mostani eredménye bizonyíték arra, hogy hátrányos helyzetű gyermekként is lehet sikereket elérni az életben.

Édes siker

Megnyerte a Kinder diáksportverseny regionális fordulóját az Arany János Általános Iskola és Gimnázium csapata. Az intézmény alsósai a MOM Sport csarnokában rendezett döntőben is kitettek magukért.

Ismét díjat kaptak az Arany János iskola újítói

Két évvel ezelőtt díjat nyert találmányaik továbbfejlesztéséért az idén is elismerést kaptak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium reálosztályos diákjai, Naszlady Márton, Nagy Patrik és Nyerges Miklós. Marcival és Patrikkal még a tanévzáró előtti percekben beszélgettünk.

„Szabadon tehetem, amit szeretek”

A gimnáziumban az egyik tanára azt mondta, nincs hangja, azonban a sok munka és a kitartás meghozta a gyümölcsét, állandóan koncertezik valahol a nagyvilágban. Harcsa Veronikával beszélgettünk, aki együttesével, a Bin-Jippel augusztus 24-én a MOM Jazz Kert színpadán lép fel.

A szürke is egy szín

A szürke – elméletileg – az unalom, a melankólia, a rejtőzködés, a szomorúság színe. Fürjesi Csaba képei azonban, mondhatnánk, színt vittek a szürkébe. A nemzetközileg is elismert művész alkotásain most a Galéria 12-ben merenghetünk egy pohár bor vagy kávé társaságában.

„Nem akarom eltüntetni Micimackó Worldöt, csak forgatom”

Régebben a Böszörményi út elején lakott, most a végén. Erősen gondolkodik azon, hogy az utca közepét is ki kellene próbálnia. Az ágyát úgy állítja be, hogy amikor felkel, a Széchenyi-kilátót lássa meg először, a Normafáról pedig gyerekkorában azt hitte, ott lakik Micimackó, mert az egész olyan, mint a százholdas pagony. Ő Csernátony Lukács László. A fiatal hegyvidéki művész tehetségét az egyik kereskedelmi bank nemrég alkotói ösztöndíjjal ismerte el.

Önkormányzati segítség gyermekes családoknak

A megszokottól eltérően az idén már augusztus 15-től igényelhetők az iskolakezdéssel kapcsolatos támogatások. Alábbi összeállításunkban a kerületi segélyezési formákat gyűjtöttük egybe. Érdemes figyelmesen áttanulmányozni a lehetőségeket, ugyanis a Hegyvidéki Önkormányzat a két kötelező mellett további négy önként vállalt támogatást biztosít a rászorulók számára.

Önkormányzati szövetség a társasházakkal

Folytatódik az 50 lakásosnál nagyobb társasházakkal először 2005-ben megkötött önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek az elmúlt években több mint kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a megújuló házakat mutatjuk be – ezúttal a Királyhágó tér 1. alatti épületet.

„Kerülj távolabb az előítéletektől!”

A címben megfogalmazott gondolatot vallják a Világ-Tér-Kép egyesület munkatársai, Fülöp Zoltán, Galambos Enikő, Doktor Katalin és Raffer Sándor. Arról beszélgettünk velük, hogyan tudnak segíteni abban, hogy a fogyatékkal élők és családjaik érvényesülni tudjanak a mindennapokban.

Csángó gyerekek a Balatonnál

Moldvai csángó magyar gyerekek táboroztak július közepén a Hegyvidéki Önkormányzat szántódi táborában. A vendéglátók nevében Dohány Andrást, a Németvölgyi Általános Iskola igazgatóját arról kérdeztük, honnan jött az ötlet a közös táborozásra, és mit szóltak a határon túlról érkező gyerekek a „magyar tengerhez”, Dimanopulosz Andrea táborvezetőt, az iskola tanárnőjét pedig arról, milyen programokon vehetnek részt a vendégek.

Egyenlő esélyt a hátrányos helyzetűeknek!

Elkészült a Hegyvidéki Önkormányzat esélyegyenlőségi programja, amely bemutatja a kerületben élő, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok aktuális helyzetét, továbbá iránymutatást ad a helyzetelemzés során feltárt problémák kezeléséhez. A koncepció kiemelten foglalkozik az idősekkel kapcsolatos teendőkkel, a Hegyvidéken élők egynegyede ugyanis a 65 év feletti korosztályhoz tartozik.

Francia randevú a Hegyvidék Központban

Croissant, terrine, aszalt szilva, sajtok, borok, fűszerek és kozmetikumok. A Sokszínű Európa rendezvénysorozat keretében két napra a Hegyvidék Központba költözött Franciaország, amelynek a magyarországi nagykövete is ellátogatott ide. Ebből az alkalomból lapunknak elárulta, miért veszélyes a munkája...

Termelői adományok a rászorulóknak

A Hegyvidéki Önkormányzat és a ceglédi kistérség termelői közösségének együttműködésével létrejött kistermelői piac május óta minden munkanapon azonos helyszíneken várja a vásárlókat. A nagy népszerűségnek örvendő piac termelőivel kötött legújabb megállapodás szerint az árusítók mindennap összeállítanak öt adománycsomagot. Az adományok címzettjeit azok közül választják ki, akik gondozottként, segélyezettként szerepelnek az önkormányzat nyilvántartásaiban.

Közeleg a parlagfűszezon

Hamarosan kezdődik a parlagfű pollenszórása, ami az ÁNTSZ becslései szerint az ország lakosságának egyötöde számára okoz kellemetlen, vagy akár súlyos allergiás tüneteket. A probléma súlyára való tekintettel a Hegyvidéki Önkormányzat kiemelten kezeli a parlagfű-mentesítés kérdését: a kerület saját fenntartású parkjaiban és közterületein időben elvégzik a gyom irtását, illetve a magántulajdonú területeket is rendszeresen ellenőrzik a bejelentések alapján. Aki nem gondoskodik a parlagfű irtásáról, jelentős összegű bírságra számíthat.

Kormányzati támogatás a Normafa fejlesztéséhez

Több évtizedes terv válhat valóra a Normafánál a kormány támogatásával: megújulnak a környéken található, elhanyagolt sípályák, fejlesztik a téli és nyári sportolási lehetőségeket, új felvonók épülnek, emellett a közösségi közlekedés feltételeit is javítanák a fogaskerekű vonalának meghosszabbításával. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Pokorni Zoltán polgármester és Vincze P. Márton miniszterelnöki megbízott.

MOM Mozikert augusztus 28-ig

A régi kertmozik hangulatát felidézve minden érdeklődőt várnak nyár esti, könnyed kikapcsolódást kínáló, ingyenes vetítésekre a MOM Kulturális Központ belső parkjában. Kedvezőtlen időjárás esetén a filmeket fedett helyszínen vetítik le. A filmek kezdési időpontja (21.00) a sötétedéshez képest későbbre tolódhat.

Kertmozi a Svábhegyen

Kertmozi a Svábhegyen minden csütörtökön 20.30-kor július 4-től augusztus 29-ig. A részletes program megtekinthető itt.

MOM Sport - Nyári táborok 2013

A MOM Sport Uszoda és Sportközpont nyári táboraira elindult a jelentkezés. Úszás, vízilabda, szinkronúszás, általános sporttábor, vízilabda edzőtábor és intenzív úszás tanfolyammal várják az érdeklődőket. Tábor jelentkezés: tabor@momsport.hu. Intenzív úszás tanfolyam jelentkezés: intenzivuszas@momsport.hu.