Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Toth_Balazsne

Tóth Balázsné - "Minden gyerek egyedülállócsoda"

Brunszvik Teréz-díjat kapott 2007-ben, az idén pedig a Németh László-díjat vehette át Balog Zoltán minisztertől Tóth Balázsné, az Orbánhegyi Óvoda vezetője. Egyebek mellett a gyerekek sajátos világáról és az Orbánhegyi úti intézmény különlegességeiről is beszélgettünk vele.

Valakinek a példáját követve lett pedagógus?

– Elsős tanítómra, Judit nénire máig nagy-nagy szeretettel emlékszem. Miatta is szerettem iskolába járni, és kezdetektől a kisgyerekek társasága vonzott igazán. Persze, a nagyobbakkal is szívesen eltöltöm az időt, de azt, amit a kicsik mellett érzek, nem lehet elmondani. Amikor néhány órás ismeretség után már csillogó szemmel, ragaszkodva néznek az emberre, semmihez sem fogható! Csodálatos érzés figyelni a változás, fejlődés folyamatát, azt, amikor belépnek leendő óvodásként, hogyan fogadják a felnőtt közeledését, milyen változásokon mennek át, amíg elengedjük őket az iskolába. Ez az igazán izgalmas ebben a hivatásban.

Mi jellemzi ezt a korosztályt?

– Nagyon be- és elfogadók, a szeretett személyért mindent megtesznek, mindenre kíváncsiak. Ebben a korban lehet elindítani őket, hogy felfedezzék a világot: érdekes legyen számukra a megismerés, szavakba öntsék, amit megfigyelnek, észrevesznek, el tudják mesélni, ki tudják fejezni az érzelmeiket!

Szavaiból érezhető, hogy elégedett egykori pályaválasztásával.

– Örülök, hogy óvónő lettem. Az meg külön plusz az életemben, hogy vezető is lehettem, és hogy folyamatosan fiatalokkal dolgoztam együtt. Erre külön törekedtem is, a kieső kolléganőket mindig fiatalokkal pótoltam. De nemcsak szívesen dolgozom velük, ösztönzöm is őket arra, hogy állandóan tanuljanak, ami az óvodának és nekik is érdekük. Talán ez is közrejátszott abban, hogy mindig kölcsönös bizalmi kapcsolat alakult ki közöttünk. A díjakat, amikkel az elmúlt évek során értékelték a pályafutásomat, a közös munkánknak köszönhetem, hiszen a vezetés egyedül nem működik. Nagyon örülök annak is, hogy olyan gyerekek járnak az óvodába, akiknek a családjai nemhogy elfogadják az általunk nyújtott nevelési elvet, de eleve ilyet is keresnek.Minden_gyerek_egyedulallo_csoda

Mi az, amit a szülők csak az Orbánhegyi Óvodában találnak meg?

– Főleg a családias hangulat jellemez minket. Úgy tartjuk, hogy minden gyerek egyedülálló csoda. Nekünk abban kell segítenünk, hogy a jó tulajdonságaik erősítésével folyamatosan visszatérő sikerélményekhez jussanak. A legfontosabb, hogy a kicsik jól érezzék magukat az óvodában, és a megismerési folyamat elégítse ki testi-lelki szükségleteiket. Ezért fontos a játékosság, a cselekedtetés, a felfedezés és a motiváció. Mindez akkor igazán hatékony, ha önként vesznek részt a tevékenységekben, azonosulnak a feladattal, mert csak így tekintik könnyen a magukénak. Ebben is nagy szerepe van annak az érzelmi kötődésnek, amiről az elején beszéltem. Nevelési programunk ezért két alapelvet követ. Egyfelől az egészséges életmódra nevelést, ami a kerület valamennyi önkormányzati óvodájában kiemelt szempont, másfelől a környezet megismertetését, megszerettetését és megóvását. Kertünk adottságai sokat segítenek e céljaink elérésében, a gyerekek folyamatosan figyelni tudják a természet változásait, a növények fejlődését. A kerti foglalkozások nemcsak ismereteket nyújtanak számukra, hanem az érzelmi életüket is gazdagítják, mert naponta örömforrást jelentenek. Fontos, hogy bizonyos szabályok megtartása mellett milyen szituációban és miért adunk engedményeket, vagy lehetőséget más megoldásra. Ez is az imént említett családias hangulatot erősíti.

Mióta dolgozik a Hegyvidéken?

– A Budakeszi úti BKV-óvodában kezdtem 1978-ban, aztán egy év múlva megnyílt ez az óvoda, azóta vagyok itt. 1981 óta vezetem, 1991-től vagyunk önkormányzati fenntartásúak.

Mit gondol, mitől lesz valaki jó óvónő?

– Nehéz megmondani, mert az én generációm pályakezdése óta sokat változott a világ. Ha komolyan gondoljuk ezt a hivatást, őszintén kell feltétel nélkül szeretni mindenkit olyannak, amilyen. Az adott szeretetet százszorosan kapjuk vissza, ami erőt ad, és minden nehézséget legyőz.