Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Okostelefonnal kiállítást nézni

Magyarországon egyelőre ritkaságszámba menő kezdeményezést indított útjára a Bajor Gizi Színészmúzeum. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóinak segítségével létrehozott okostelefonos alkalmazással a látogatók elsőként az idei Múzeumok Éjszakája programjain találkozhattak.
Valójában digitális tartalombővítésről van szó, aminek a lényege, hogy az androidos telefonnal vagy tablettel rendelkezők a különböző tárgyak mellett elhelyezett QR-kódok leolvasásával további érdekes információkhoz juthatnak. Az apró, labirintusszerű jelek mögött ugyanis a tárlatot kiegészítő virtuális kiállítás rejtőzik, számos olyan tudnivalóval, aminek bemutatására a múzeumban – elsősorban helyhiány miatt – nincs lehetőség.
A Bajor Gizi Színészmúzeum szakmai felügyeletével a MOME hallgatói egyelőre tizenhat kiállítási darabhoz tartozó információs csomagot töltöttek fel a rendszerbe, a technikai hátteret a műszaki egyetemisták biztosítják. Nekik köszönhető, hogy a megfelelő kód bevitelével az Android programot futtató eszközökön új életre kelnek az állandó tárlat legfontosabb tárgyai. Fedák Sári mellszobrának digitális tartalomjegyzéke például a számos izgalmas írott és képi információ mellett egy letölthető kuplét is tartalmaz.
A tervek szerint hamarosan ismét elérhető lesz az okostelefonos alkalmazás. Ennek időpontjáról a múzeum honlapján (www.bajorgizi.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.

(sm)