Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szurrealis_varosi_tajkep_a_kozossegi_ter_falain

Szürreális városi tájkép a közösségi tér falain

Két éve működik a Hajnóczy József utcában az Ifjúsági Közösségi Tér, amely kötetlen módon, de biztonságot adva nyújt kikapcsolódási lehetőséget a fiataloknak. A hely látogatói vadonatúj falfestmények között ünnepelték a közösség második születésnapját: a látványos graffitikat, rajzokat tíz művész készítette önkéntes munkában, az ide járó fiatalok és a dolgozók közreműködésével.

„Az, hogy már a második születésnapját ünnepelheti az Ifjúsági Közösségi Tér, azt jelenti: él közösség” – jelentette ki Kovács Lajos a Hajnóczy József utcai helyen rendezett családias hangulatú ünnepségen. Az alpolgármester úgy vélte, nem könnyű összetartó közösséget létrehozni, ezért örömteli, hogy nemcsak egy formálisan működő intézményegység jött létre, hanem az eredeti célkitűzésnek megfelelően sikerült élettel megtölteni a fiatalok számára megteremtett találkozóhelyet. Mint fogalmazott, a falakon látható, közös programokon készült csapatfotók is azt illusztrálják, mennyire élménygazdag az ide járó fiatalok élete.
Iring Zoltán, a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője az összejövetelen felidézte: azért hozták létre két évvel ezelőtt az Ifjúsági Közösségi Teret, mert az intézményükben zajló szociális munkának nem volt meg az a színtere, ahol kifejezetten fiatalokkal foglalkozhattak volna. Olyan helyet képzeltek el, ahová a tizenévesek szívesen bejönnek, s ha kell, meg tudják beszélni problémáikat a szakemberekkel. „A kezdetektől egy spontán formálódó közösség megteremtése volt a célunk” – hangsúlyozta az intézményvezető, aki szerint ennek fontos eszköze, hogy a fiatalok irányíthatják a hely életét, ők lehetnek a „főszereplők”, oly módon, hogy mindeközben be kell tartaniuk néhány alapvető rendszabályt.
„Szeretünk itt dolgozni!” – szögezte le minden munkatársa nevében Krolopp Györgyi. Az Ifjúsági Közösségi Tér vezetője elmondta, az idő múlásával egyre szorosabb szálak fűzik egymáshoz az itt dolgozó felnőtteket és a gyerekeket. Ezek a kapcsolatok persze véget érnek a felnőtté válással, hiszen a hely a 13–18 éves kor közötti látogatókat várja, így néhány alapító tagtól már el kellett búcsúzni.
Szerencsére a környékről mindig jönnek újabb és újabb fiatalok, így a taglétszám folyamatosan bővül, a tagok közül pedig egyre többen vesznek részt aktívan a programok szervezésében. „Elkezdtük kiépíteni kapcsolatainkat a szomszédos kerületekben működő, hasonló profilú intézményekkel, például a Tisztással és az Erő(d)térrel. Nemrégiben rendeztük meg a közösségek közti első bajnokságot” – beszélt a legújabb fejleményekről Krolopp Györgyi.
Ugyancsak említésre méltó, hogy tíz önkéntes munkát végző alkotóművész segítségével megújultak az Ifjúsági Közösségi Tér belső terei. A Hajnóczy József utcában lakó Ferencz Dániel fotográfus és alkalmazott grafikus a művészbarátaival, a klubba járó gyerekek, illetve a dolgozók közreműködésével izgalmas graffitikkal, rajzokkal tették színesebbé a falfelületeket.
Az egyes kompozíciók merőben eltérnek karakterükben, hiszen mindegyik művész a saját képi világából merített, ám a modern freskókat összeköti a közös téma. A megadott vezérmotívum a városi táj volt, ami persze széles gyűjtőfogalom: a valóságos épületek (például a CO2 feliratú kéményével füstölgő Budai Középiskola), vagy a városban honos állatok (galambok) mellett szürreális tárgyak és lények is feltűnnek. Ez utóbbiak közül a legszórakoztatóbb az a városi dinoszaurusz, amely furcsa szokása szerint gördeszkával közlekedik a flaszteren.

z.

A falfestők

Az Ifjúsági Közösségi Tér második születésnapja alkalmából készült új dekorációt megalkotó fiatal képzőművészek: Czigány Attila, Erdei Tibor, Ferencz Dániel, Jancsó Dániel, Kotócz Dániel, Passa Tamás, Plesznivy Ákos, Radhi Nazeh Mohamed Ali, "Szerző Ismeretlen", Sztripszky Márk. A hely használói közül a festésben részt vett: Bimbó Dávid, Bimbó Krisztián, Eszinger Hanna, Horváth Gergő, Horváth Roland. A térben dolgozó ifjúságsegítők közül a festésben részt vett: Antal Mariann, Ferenczy Tamás, Krolopp Györgyi, Schmidt Richárd.