Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki futódinasztia: hatan egy versenyen

„A futást legidősebb bátyánk, Zsolt kezdte vagy húsz éve. Aztán több-kevesebb sikerrel és elkötelezettséggel mind a tízen megismerkedtünk a sportág szépségeivel” – meséli Varga Miklós, aki nemrégiben öt testvérével teljesítette a K&H olimpiai maratoni váltót, beírva ezzel a hegyvidéki család nevét a rendezvény történetébe.

Titánok és Vágányok a vízben

Másnaposok és Vagány Vágányok is vízbe szálltak a Hegyvidék Központ első alkalommal megrendezett vízilabdatornáján. Az érdekes nevű csapatok között ott volt a házigazda Hegyvidéki Titánok is, amely végül a harmadik helyen végzett.

Ritmikus gimnasztika – gáláztak a diákok

Több mint száz diák mutatta be tudását a harmadik alkalommal megrendezett Diana RG Gálán. A Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium évadzáró sportrendezvényén ismét bebizonyosodott, hogy iskolai körülmények között is lehet magas színvonalon művelni a ritmikus gimnasztikát.

„Józan mértékkel élnek a hegyvidékiek”

Minden évben a Semmelweis-napi ünnepségen adják át a kerületi egészségügyben dolgozók önkormányzati elismeréseit. A képviselő-testület döntése értelmében a Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért díjat idén dr. Andresz Erzsébet háziorvos kapta meg, vele beszélgettünk hivatásáról.

Házhoz megy a szelektív gyűjtés

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a hegyvidéki lakóházakhoz is elkezdte kihelyezni a papír-, valamint a műanyag és fémhulladékok szelektív gyűjtésére szolgáló kék és sárga fedelű kukákat. A kerület összes címére 2014 végéig szállítják ki a gyűjtőedényeket. Ahol ezek még nincsenek, ott az átmeneti időben fenntartja szolgáltatását a Hegyvidéki Önkormányzat partnere, az ASCO.

A kertészkedés magasiskolája: magvetés másképp

A kertészkedés egyik legalapvetőbb művelete a magvetéses szaporítás. Így teszünk, amikor tavasszal a kiskertben elvetjük a zöldségek, fűszerek magjait, de a gyerekek által vattában nevelt babbal is ugyanez történik. Ami a legtöbb növénynél egyszerű feladat, másoknál kifejezetten kihívást jelent a kertészek számára.

Reggeltől estig a szabadban…

…így lenne ideális, hiszen mégiscsak nyár van. Noha nem mindenki olyan szerencsés, hogy ezt folyton megteheti, bizonyára adódik olyan alkalom az elkövetkező hetekben-hónapokban, amikor akár egy egész napon át hűs lombok árnyékában, simogató napsütésben, majd frissítő esti szellő mellett étkezhet. A napi menühöz máris szolgálunk néhány kiváló ötlettel.

Örökifjún – kilencvenévesen

E sorok szerzőjeként még mindig bizonytalan vagyok, hogy Moletz Nándorné, művésznevén M. Kass Judit valóban nem számolta-e el az életkorát: a most kilencvenéves festőtől az is túlzásként hatna, ha hetvennek vallaná magát. A rendkívül fiatalos egykori rajztanárt természetesen arról is kifaggattuk, mi lehet a titka örök fiatalságának, de beszélt lapunknak a művészethez és a kerülethez fűződő erős kötelékéről is.

Éjszaka a helytörténeti gyűjteményben

„Ez a legklasszabb kerület!” – mondta Tahi Tóth László, miközben gyerekkori élményeiről mesélt a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény Beethoven utcai kertjében. Az intézmény az idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, és hajnalig várta az érdeklődőket a „Gyerünk a moziba be…” című kiállítással, vacsorával, koncerttel és szabadtéri vetítésekkel.

Nyolcvanéves a Városmajori Jézus Szíve Plébánia

Nyolcvan esztendeje, 1933. június 4-én szentelték fel a Városmajori Jézus Szíve Plébániát. Az évforduló tiszteletére a plébánia közössége jubileumi hetet szervezett, az ünnepségek részeként dr. Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét a híveknek.

Középiskolai "Ködvelők" különdíjai

Egymás után harmadszor nyerte meg az Országos Diákszínjátszó Találkozó regionális fordulóját a Budai Középiskola „Ködvelők” színtársulata. A hegyvidéki diákok kiválóan szerepeltek a Pápán rendezett döntőben is, ahonnan öt különdíjjal tértek haza.

Életre szóló élmény a szociális munka

A Városmajori Gimnázium diákjai a kezdetektől részt vesznek az országban elsőként a Hegyvidéken meghirdetett önkéntes szociálismunka-programban. Idén minden eddiginél többen, közel százan töltöttek el egy-egy hetet az általuk kiválasztott, rászorulókon segítő intézményben.

Városháza tér, új tanösvény, kiegészítő lakbértámogatások

Nívós közösségi tér jöhetne létre a polgármesteri hivatal környezetében, vagy akár a Zugligetben, az egykori Lóvasút-végállomásnál is, amennyiben támogatná a főváros a kerület legújabb városrehabilitációs terveit. A hegyvidéki képviselő-testület a pályázati programok mellett a lakbér-támogatási rendszer kiterjesztésével, a parkolási rendelet módosításával, valamint a térfigyelő kamerarendszer kiépítésével is foglalkozott júniusi ülésén.

Szürreális városi tájkép a közösségi tér falain

Két éve működik a Hajnóczy József utcában az Ifjúsági Közösségi Tér, amely kötetlen módon, de biztonságot adva nyújt kikapcsolódási lehetőséget a fiataloknak. A hely látogatói vadonatúj falfestmények között ünnepelték a közösség második születésnapját: a látványos graffitikat, rajzokat tíz művész készítette önkéntes munkában, az ide járó fiatalok és a dolgozók közreműködésével.

Ingyenes UV-riasztás hegyvidékieknek

A mobiltelefonjukra küldött SMS figyelmezteti az egészségre káros UV-B szintre azokat a felhasználókat, akik csatlakoznak az önkormányzat ingyenes programjához. A NIVEA napvédő családot forgalmazó, kerületi illetőségű Beiersdorf Kft. támogatásával immár harmadik éve biztosított szolgáltatás aktiválásához mindössze egy gyors regisztrációra van szükség a www.hegyvidekuv.hu honlapon.

Júliusi táborok gyerekeknek

Előző lapszámunkban a szünidő első felére meghirdetett kerületi táborozási lehetőségeket gyűjtöttük egybe. Ezúttal azok a napközis rendszerű, vagy bentlakásos sport-, illetve kulturális táborok következnek, amelyek a nyár második felében várják a gyerekeket.

Új táborhely, megszokott élmények

Ha vége a tanévnek, nyitnak a nyári táborok. A Hegyvidéki Gyermek- és Ifjúsági Tábor immár a Mátyás király úton fogadja a gyerekeket, korszerű körülmények között, tágas területen. Az első hetet, azaz június utolsó napjait közel száz kisdiák töltötte el a szép környezetben, jó levegőn.

UV-B sugárzásmérő a Hegyvidéken

A mobiltelefonjukra küldött SMS figyelmezteti az egészségre káros UV-B szintre azokat a felhasználókat, akik csatlakoznak az önkormányzat ingyenes programjához. A NIVEA napvédő családot forgalmazó, kerületi illetőségű Beiersdorf Kft. támogatásával immár harmadik éve biztosított szolgáltatás aktiválásához mindössze egy gyors regisztrációra van szükség a www.hegyvidekuv.hu honlapon.

KRESZ-változások a gyerekek védelmében

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslatára májusban több KRESZ-módosítás lépett életbe, ami a gyerekek biztonságos közlekedését szolgálja. Ezek közül a legfontosabb, hogy a táblával jelölt útszakaszokon a külön kiegészítő táblán feltüntetett távolságon belül – amennyiben a közúti jelzésekből más nem következik – a megengedett legnagyobb sebesség 30 kilométer/órára csökken.

Ellenőrzik a behajtást a Normafánál

Rendszeresen érkeznek lakossági panaszok a Hegyvidéki Közterület-felügyelethez azzal kapcsolatban, hogy a reggeli és késő délutáni órákban sokan menekülőútként használják a Normafa körzetének védelmében behajtásiengedély-köteles Tündérhegyi, illetve Jánoshegyi utat. A természetkárosító jelenség megszüntetése érdekében a felügyelet rendszeresen ellenőrzéseket tart, ezenkívül számít a lakosság segítségére is.

Gyerünk a moziba ki!

Csillagos ég, hűs szellő, ciripelő tücskök, klasszikus filmek. A régi mozikertek hangulatát még a modern 3D-s élmény sem tudja felülmúlni. Hambuch Gerda igazgatónő több nyomós érvet is mondott, miért töltsék a nyári szerda estéket a MOM Kulturális Központ kertjében mindazok, akiknek nosztalgiázni, kikapcsolódni támad kedve.