Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ellenorzik_a_behajtast_a_Normafanal

Ellenőrzik a behajtást a Normafánál

Rendszeresen érkeznek lakossági panaszok a Hegyvidéki Közterület-felügyelethez azzal kapcsolatban, hogy a reggeli és késő délutáni órákban sokan menekülőútként használják a Normafa körzetének védelmében behajtásiengedély-köteles Tündérhegyi, illetve Jánoshegyi utat. A természetkárosító jelenség megszüntetése érdekében a felügyelet rendszeresen ellenőrzéseket tart, ezenkívül számít a lakosság segítségére is.

Minden bizonnyal elégedettek „találékonyságukkal” azok az autósok, akik a Budakeszi úti dugókat a Normafa környékén keresztül kerülik ki. Teszik ezt annak tudatában, hogy a Tündérhegyi és a Jánoshegyi útra a taxik, a Pilisi Parkerdő, illetve a rendőrség gépjárművein kívül csak engedéllyel lehet behajtani, a korlátozásra jól látható helyen elhelyezett KRESZ-táblák figyelmeztetnek.
Az erdei útszakaszra érvényes hozzájárulás kiadása a Budapesti Közlekedési Központ hatásköre, ebbe a kerületnek hivatalosan nincs beleszólása – hangsúlyozta Dávid Gábor, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet vezetője. Ennek ellenére Pokorni Zoltán polgármester felkérte a BKK-t, küldje el az önkormányzat számára az engedéllyel rendelkezők névsorát, hogy közösen felülvizsgálhassák a kiadott hozzájárulások megalapozottságát.
Addig is a felügyelet emberei rendszeresen ellenőrzik az áthaladó autókat a Budakeszi és az Eötvös utat összekötő szakaszon. Méghozzá meglehetősen hatékonyan, hiszen az utóbbi időszakban több mint ötvenen akadtak fenn a rostán.
„A felügyelő először meggyőződik arról, hogy az autós rendelkezik-e engedéllyel – beszélt az intézkedés menetéről Dávid Gábor. – Ehhez telefonon fel kell vennie a kapcsolatot a központi irodával, ahol online lekérdezik az adatokat. Sokan mindenféle kifogással próbálják meg elkerülni a büntetést. Volt, aki arra hivatkozott, hogy a köd miatt nem látta a jelzést. Mások azt állítják, eltévedtek, vagy a GPS hozta őket erre. Az egyik autós pedig azzal állt elő, hogy a betegeskedő vidéki nagymamájának akarta megmutatni még utoljára a János-hegyet.”
Hiába azonban a „megható” történetek, a közterület-felügyelőnek intézkedési kötelezettsége van, tehát nem élhet a figyelmeztetés eszközével. Tudni kell, hogy az engedély nélküli behajtás szabálysértésnek minősül, amiért ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki, feljelentés esetén a felső határ százötvenezer forint.
A még hatékonyabb fellépés érdekében felmerült annak a lehetősége, hogy térfigyelő kamerákat helyeznek ki az érintett területen. Amíg ez megvalósul, Dávid Gábor arra kéri a lakosságot, hogy aki gépjárművel találkozik a Jánoshegyi, illetve a Tündérhegyi úton, a rendszám megadásával – érdemes akár mobiltelefonnal lefényképezni a vélhetően tilosban járó autót – tegyen bejelentést a felügyelet éjjel-nappal hívható 06/30-623-9973-as telefonszámán, vagy a kozteruletfelugyelet@hegyvidek.hu e-mail címen. Ennek segítségével utólag ellenőrizhető, hogy a kérdéses jármű jogszerűen vagy szabálytalanul hajtott be a tilalom alatt álló erdei útszakaszokra.
Ráadásul az áthajtási időpontok ismeretében egyszerűbbé válik a későbbi célzott ellenőrzés megszervezése, ami azért fontos, mert arra nincs lehetőség, hogy a felügyelők a nap huszonnégy órájában a helyszínen tartózkodjanak.

(ály)