Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tartsuk_be_a_permetezes_alapszabalyait

Tartsuk be a permetezés alapszabályait!

Az önkormányzat által díjmentesen biztosított szolgáltatásként ebben az esztendőben is igénybe vehették a hegyvidéki kerttulajdonosok a gesztenyefák második, nyár elején esedékes, aknázómoly elleni permetezését. A lehetőséggel ezúttal kilencvenen éltek, az érintett kertek gesztenyefáinak kezelését már megkezdte a kerület által megbízott vállalkozó.
„A Hegyvidéken sok a gondos kerttulajdonos, aki saját költségén elvégeztette a gesztenyefák első, április vége és május közepe között időszerű permetezését” – beszélt tapasztalatairól Poór Mihály növényvédelmi szakember. Mint mondta, a gesztenyefák kártevője, az aknázómoly a levelek színére rakja petéit, a kifejlődő fiatal lárvák pedig berágják magukat a levél bőrszövete alá. Táplálkozásuk nyomán kis, kör alakú „aknák” alakulnak ki – innen ered a molyfajta elnevezése.
A permetezést a lepkék első és második rajzási időszaka alatt érdemes elvégezni, ez utóbbi általában június végétől július elejéig tart. Idén június 25-e körül kezdődött el a második rajzás, ezért a kerületben, az önkormányzati pályázatra jelentkező kertekben is ekkor látott munkához Poór Mihály.
A szakember szerint a laikusok körében több tévhit kering a gesztenyefa-permetezéssel kapcsolatban. Sokan úgy gondolják, a lepkéket kell elpusztítaniuk, ám ez téves elképzelés: a permetezés során a fáknak nyújtanak védelmet. „A két megközelítés között ég és föld a különbség” – mondta.
Poór Mihály a hobbikertészek körében előforduló általános permetezési hibák kapcsán kiemelte, hogy a növényvédő szerek nem megfelelő alkalmazásából gyakran több kár származik, mint haszon. Alapvető probléma, hogy egy-egy növényfajtát olyan helyre ültetnek, ahol a fejlődéshez nem biztosítottak a megfelelő körülmények, így hiába vegyszereznek, soha nem érik el a kívánt eredményt.
„A vegyszerek alkalmazása kapcsán a felhasználók meggondolatlansága, a »nekem úgysem árt« típusú felelőtlen hozzáállás a legnagyobb veszélyforrás” – hangsúlyozta a szakértő. Ha a termékeken olvasható biztonsági előírásokat nem tartják be, például nem veszik figyelembe a permetezési határidőket, továbbá szélben, vagy megfelelő védőruházat, védőszemüveg, légzésvédő, illetve kesztyű nélkül végzik a munkát, a felhasználók magukat és környezetüket is komoly veszélyeknek teszik ki, egyes szerek ugyanis súlyos mérgezéseket, maradandó szervi károsodásokat okozhatnak.
Sok későbbi kellemetlenség elkerülhető, ha a kerti munkák során mindenki odafigyel a környezetére is. Fontos ügyelni arra, hogy a frissen permetezett területre ne mehessenek be gyerekek, vagy háziállatok, akár a sajátunk, akár másoké! Mindemellett a szomszédokat is figyelmeztetni illik, sőt, kell, amikor a kertjük mellett zajlik a munka, mert rájuk is veszélyt jelenthetnek a különféle növényvédő szerek.

z.

Fontos a várakozási idő betartása

A legtöbb rovarirtó használati utasításán feltüntetik az úgynevezett munkaegészségügyi várakozási időt, ami azt jelenti, hogy a szer használatát követően meghatározott óráig vagy napig egészségügyi okokból nem lehet munkát végezni a kertben. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása is rendkívül fontos: a mérgezések elkerülése érdekében az adott vegyszerrel kezelt gyümölcsöt, zöldséget a megadott perióduson belül még alapos mosást követően sem szabad értékesíteni, elfogyasztani.