Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hazhoz_megy_a_szelektiv_gyujtes

Házhoz megy a szelektív gyűjtés

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a hegyvidéki lakóházakhoz is elkezdte kihelyezni a papír-, valamint a műanyag és fémhulladékok szelektív gyűjtésére szolgáló kék és sárga fedelű kukákat. A kerület összes címére 2014 végéig szállítják ki a gyűjtőedényeket. Ahol ezek még nincsenek, ott az átmeneti időben fenntartja szolgáltatását a Hegyvidéki Önkormányzat partnere, az ASCO.

A Hegyvidéki Önkormányzat és az ASCO Hungária Kft. együttműködésével 2011 őszén indult el a társasházi szelektív hulladékgyűjtő program, amelyhez több mint négyszáz társasház csatlakozott – lakosságszám-arányosan a kerületben élők körülbelül egyötödét sikerült elérni a kezdeményezéssel. A házhoz menő gyűjtés kiterjesztésével a Hegyvidéken jelentősen megnőtt a háztartásoknál keletkező hulladékok újrahasznosításának aránya, így a környezetterhelés is nagymértékben csökkent.
Azáltal, hogy a programhoz csatlakozó társasházaknál visszaesett a kommunális hulladék mennyisége, az érintett lakók költségei is mérséklődtek. Ahol egy szemeteskukával kevesebbet kell fenntartani, ott éves szinten átlagosan mintegy 60 ezer forintot spórolhat a lakóközösség.
„Az elmúlt közel két év tapasztalatai alapján elmondhatjuk, sikeres volt az ASCO-val közösen kialakított rendszer, beváltotta a hozzá fűzött reményeket” – mondta a kerület környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó alpolgármestere. Kovács Lajos kiemelte, hogy a törvény ez évtől közszolgáltatói feladatként írja elő a lakossági szelektív hulladékgyűjtést, ezért egész Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. végzi majd ezt.
A társaságnak körülbelül két évre van szüksége ahhoz, hogy teljes körűen kiépítse rendszerét, amely a XII. kerületben is csak fokozatosan jelenik meg. Ezért a Hegyvidéki Önkormányzat tárgyalásokat folytatott az FKF és az ASCO képviselőivel annak érdekében, hogy több száz társasházban, ahol jelenleg még az ASCO szolgáltat, zökkenőmentes legyen az átállás.
„Megállapodás született arról, hogy az FKF a legutolsó ütemben indítja be új szolgáltatását azokban a társasházakban, ahol az ASCO már bevezette a szelektív gyűjtést. Így érhető el ugyanis, hogy a kerület minden részén a lehető legrövidebb időn belül megkezdődjék a házhoz menő gyűjtés rendszere” – beszélt a tárgyalások eredményéről Kovács Lajos. Az FKF az ígéretek szerint egyeztet az ASCO-val, ezáltal egy időpontban szállíthatják el a régi kukákat, és helyezhetik ki az újakat.
Az FKF Zrt. kommunikációs osztálya arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Hegyvidék családi házas területeinek jelentős részét még az idén bevonják a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerbe, míg a társasházas területeket előreláthatóan 2014 közepétől. A fővárosi társaság – az önkormányzattal egyeztetve – a közeljövőben szelektív hulladékgyűjtő szigeteket szüntet meg azokon a területeken, ahol a házhoz menő gyűjtés bevezetése nyomán csökken a tartályok terhelése, illetve a tartályok elszállítását városképvédelmi szempontok indokolják. Teljes körű felszámolásukat azonban nem tervezik, már csak azért sem, mert az üveggyűjtés a szigeteken marad – a házhoz menő rendszernek ez ugyanis nem része.

z.