Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Középiskolai "Ködvelők" különdíjai

Egymás után harmadszor nyerte meg az Országos Diákszínjátszó Találkozó regionális fordulóját a Budai Középiskola „Ködvelők” színtársulata. A hegyvidéki diákok kiválóan szerepeltek a Pápán rendezett döntőben is, ahonnan öt különdíjjal tértek haza.

Öt évvel ezelőtt alakult meg a Budai Középiskola „Ködvelők” színtársulata, amelyben elsősorban a 10–13. évfolyamos tanulók vesznek részt. Hetente egyszer tartanak (háromórás) foglalkozásokat, emellett az iskola segítségével hétvégi táborokba is eljárnak. Általában tíz fő dolgozik együtt, sok öregdiák is visszajár, közülük kerülnek ki a zenészek, illetve a dramaturg.
„A kezdetektől változatlan lelkesedéssel folyik a munka, igyekszünk minden téren fejlődni – mesélt a kis közösségről a gyerekeket felkészítő Somfai Barbara. – Tavaly a Zugszínházzal közösen megnyertünk egy pályázatot, amelynek az volt a fődíja, hogy Sorbán Csaba, a Szegedi Nemzeti Színház tagja eljött egy foglalkozásunkra.”
A "Ködvelők" útja szép sikerekkel kikövezett. Az elmúlt években „A Gyuri?” című darabbal felléptek egyebek közt a Múzeumok Éjszakáján, a Marczibányi téri Művelődési Központban és Miskolcon is. Rendszeresen írnak saját, improvizáción alapuló darabokat, a legutóbbi – amelynek címe: Ez mind megvolt – egy képzeletbeli pincében játszódik, ahol a főszereplő különféle tárgyakhoz kötődő régi rossz emlékeivel szembesül. A mostani csapatból hárman felvételiznek a színművészeti egyetemre, a társulat egyik tagja pedig szerepet kapott a Barátok közt című tévés sorozatban.
Habár a színjátszó kör meglehetősen fiatal, a tagoknak bőven kijutott már az elismerésekből. Ebben az évben – sorozatban harmadszor – megnyerték az Országos Diákszínjátszó Találkozó regionális fordulóját, és bekerültek a pápai fináléba, ahol kiválóan szerepeltek. A Schilling Árpád rendező vezette zsűri döntése alapján László Lili és Pécz Roland színészi produkciójukért, a társulat a közös új darab létrehozásáért, míg Somfai Barbara Németh Nikolettel közösen a rendezői munkáért és a dramaturgért vehetett át különdíjat.
Mindezeken felül a közönség szavazatai alapján László Lilit választották meg a legjobb színésznőnek. További örömhír a „Ködvelők” háza tájáról, hogy Németh Nikolettet az egyik vidéki színház igazgatója felkérte egy darab megírására.

MM.