Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Atadtak_a_jardat

Átadták a járdát

Ötvenmillió forintot költött a Hegyvidéki Önkormányzat és a szomszédos Újbuda az Irhás árok két évvel ezelőtt megkezdett gyalogosbarát fejlesztésére. Az összesen nyolcszáz méter hosszú, térkővel burkolt járda utolsó szakaszát ünnepélyes keretek között adták át a forgalomnak. A fejlesztésre azt követően kerülhetett sor, hogy a főváros az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében felújította és balesetmentessé tette a vízelvezető árokrendszert, amely a Törökbálinti út és Kakukkhegyi út között zártszelvényes kialakítást kapott.
„Régi adósság volt a járda kiépítése, hiszen a gyalogosok mostanáig kényszerűségből nagyobbrészt az úttesten, az autók között közlekedtek” – hívta fel a figyelmet Váczi János alpolgármester, aki elmondta, hogy az emberek korábban az út szélén sem lehettek teljes biztonságban. Előfordultak ugyanis balesetek, egy alkalommal valaki a sötétben beleesett a majd’ három méter mély, nyitott vízelvezető csatornába.
A lakossági kéréseket meghallgatva ezért úgy határozott a XII. és a XI. kerületi önkormányzat, hogy a költségeket megosztva végleges járdát épít. A nyomvonal többnyire a lefedett árok felett vezet, a járdát a ráhajtások megelőzése érdekében parkolásgátló oszlopokkal, illetve kiemelt szegéllyel látták el.
Mint Váczi János elmondta, a hegyvidéki utak teljes rekonstrukciója mintegy húszmilliárd forintba kerülne, ekkora összeget azonban még jó darabig nem tud előteremteni az önkormányzat. Éppen ezért a kerület a fokozatosság elvét követi, ennek egyik példája az Irhás árok, ahol sikerült megnyugtatóan rendezni a gyalogosok közlekedését.
A program ráadásul lakossági kérésre menet közben tovább bővült, így épülhetett meg a Kakukkhegyi út feletti szakaszon a körbekerített, sportpályát is magában foglaló játszótér. A fejlesztések még nem fejeződtek be, hátravan a XI. kerület által megígért fatelepítés, ami legkésőbb jövő tavaszig lezajlik.
A beruházás eredményeképpen a Törökbálinti úttól a csillebérci erdőkig kiépített járdán juthatnak el az itt élők és a kirándulók – egészítette ki az elhangzottakat Király Nóra XI. kerületi önkormányzati képviselő. Külön kiemelte Péchy László hegyvidéki képviselő munkáját, aki sokat tett az Irhás árok rekonstrukciójának sikeréért.

(m.)