Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyerünk a moziba ki!

Csillagos ég, hűs szellő, ciripelő tücskök, klasszikus filmek. A régi mozikertek hangulatát még a modern 3D-s élmény sem tudja felülmúlni. Hambuch Gerda igazgatónő több nyomós érvet is mondott, miért töltsék a nyári szerda estéket a MOM Kulturális Központ kertjében mindazok, akiknek nosztalgiázni, kikapcsolódni támad kedve.

Különleges hangeffektek, vászonról kilépő, háromdimenziós szereplők, megelevenedő illatok. Összehasonlítható a modern moziélmény a régi mozikertek hangulatával?

– Természetesen nem, de éppen ez a jó benne! Napjainkban az élet számos területén felbukkan a retró, és tapasztalható a hozzá szorosan kapcsolódó hangulat, életérzés. Visszaköszön az építészetben, a divatban, a kulturális életben is. A szabadtéri mozi ebbe a vonulatba simul bele, évek óta közkedvelt nyári programja a MOM Kulturális Központnak. Szerda esténként a belső kert megtelik látogatókkal.

2011 nyara óta vetítenek filmeket a MOM kertjében. Mik az eddigi tapasztalataik?

– A legfontosabb, hogy a kerületi polgárok szeretik, és a nyár elejétől már várják. Sok pozitív visszajelzést kaptunk. Nemcsak azért, mert ingyenes, hanem mert egészen másfajta moziélményt ad, mint egy pláza terme. Lehet izgulni a jó idő miatt, hogy ne essen az eső. Az sem baj, ha vetítés alatt néha madárcsicsergés hangzik fel, vagy a távolból beszűrődik az autóforgalom zaja, mert épp ezek a körülmények teszik kötetlenebbé, szabadabbá és szerethetővé a mozizásnak ezt a fajtáját. Az emberek nem egyszerűen elmennek egy moziba, ahol minden komfortélményt készen kapnak, hanem maguknak kell kitalálniuk, hogy aznap este pokróccal, ülőpárnával készüljenek, mert hűvös lesz, vagy inkább legyezővel érkezzenek a hőség ellen.

Mi alapján választották ki a filmeket?

– Nemcsak tartalmi szempontok döntenek – bár ez lenne az optimális állapot –, hanem jogdíj- és egyéb kérdések is. Folyamatosan egyeztetünk a filmforgalmazó cégekkel, hiszen a vetítési jogot minden esetben, minden filmre be kell szereznünk. Sajnos, már előfordult, hogy bármennyire is szerettünk volna levetíteni egy filmet, ez objektív akadályba ütközött. Ettől függetlenül a vezérelv minden évben a könnyed, de igényes nyár esti szórakoztatás.

A nyári esték olykor szeszélyesek. Mennyire tartanak az időjárástól?

– Nem tartunk, pusztán függünk tőle. Csak a legvégső esetben tesszük át a programot a színházterembe. Az időjárás adta pluszkalandot együtt vállaljuk a nézőkkel. Eddig is így volt, s remélem, ezután is így lesz. Mindenesetre mindenkit arra biztatok, hogy a szerda estéit töltse nálunk, a Mozikertben. Nem fog csalódni!

Boussebaa Mimi