Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ingyenes_UV_riasztas_a_hegyvidekieknek

Ingyenes UV-riasztás hegyvidékieknek

A mobiltelefonjukra küldött SMS figyelmezteti az egészségre káros UV-B szintre azokat a felhasználókat, akik csatlakoznak az önkormányzat ingyenes programjához. A NIVEA napvédő családot forgalmazó, kerületi illetőségű Beiersdorf Kft. támogatásával immár harmadik éve biztosított szolgáltatás aktiválásához mindössze egy gyors regisztrációra van szükség a www.hegyvidekuv.hu honlapon.

Javában tombol a nyár, elkezdődött a vakáció, a következő két hónapban a gyerekek többsége és persze a rájuk vigyázó felnőttek is sokat tartózkodnak majd a szabadban. Ezért rendkívül fontos, hogy tudjuk, mikor és mennyi időt lehetünk a napon, hiszen az UV-B sugárzás ilyenkor egyre többször eléri az egészségre már ártalmas szintet.
Nem véletlen, hogy hazánkban a rosszindulatú daganatok közül éppen a bőrrák miatti halálozások száma nő a leggyorsabban, az elváltozások kialakulásában ugyanis komoly szerepe van a nap egyre erősebb ultraibolyán túli sugárzásának. Ráadásul a bőr „emlékszik” valamennyi túlzásba vitt napozásra, a gyermekkori leégésekre, így sokszor csak évtizedekkel később alakul ki a melanoma, vagy más bőrrendellenesség.
Pedig a betegségek kis odafigyeléssel megelőzhetők. A legfontosabb, hogy használjunk megfelelő faktorszámú naptejet, illetve magas UV-B sugárzás idején ne tartózkodjunk a napon! Ez utóbbiban segít a Hegyvidéki Önkormányzat, amely immár harmadik éve biztosít ingyenes UV-B sugárzásmérő szolgáltatást a hegyvidékiek számára.
A polgármesteri hivatal tetején elhelyezett műszer folyamatosan méri az adatokat, ezek alapján a számítógépes rendszer hárompercenként kiszámítja az éppen aktuális értéket. Eztt a www.hegyvidekuv.hu honlapon lehet nyomon követni. Amennyiben az UV-index eléri a 6-os értéket, a program azonnali SMS-értesítést küld az erős sugárzásról.
Ilyenkor ugyanis ajánlatos árnyékba húzódni, lehetőség szerint sapkát és napszemüveget felvenni, ellenkező esetben 11 és 15 óra között már húsz perc elegendő a később akár nagyobb bajt okozó bőrpír megjelenéséhez. A következő riasztás az extrém sugárzásnak megfelelő 8-as szint elérésekor érkezik, ekkor már negyed óra is elég ahhoz, hogy megégjünk.
Erre hívta fel a figyelmet a sugárzásmérő, illetve SMS-küldő szolgáltatást bemutató Pokorni Zoltán, aki elmondta, hogy minden évben a nyári szünet kezdetéhez igazítják a program elindítását.Ingyenes_UV_riasztas_a_hegyvidekieknek2
„A vakáció ideje alatt a gyerekek fokozottan ki vannak téve a nap ártalmainak, a szülők és a pedagógusok felelőssége, hogy ügyeljenek egészségük megőrzésére. Ebben segít az SMS-figyelmeztetés, aminek köszönhetően mindenki pontosan nyomon követheti, mikor jön el az a pillanat, amikor már nem tanácsos a napon tartózkodni” – mondta a polgármester, külön is kiemelve, hogy az SMS-ért nem kell fizetni, a költségeket az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az önkormányzat és a NIVEA fedezi. A szolgáltatás igénybevétele rendkívül egyszerű, csak egy mobiltelefonszámra, illetve egy alig néhány másodpercig tartó ingyenes regisztrációra van szükség a www.hegyvidekuv.hu honlapon, és a rendszer máris küldi az aktuális adatokat.
A NIVEA-termékeket forgalmazó Beiersdorf Kft. mindig is fontosnak tartotta, hogy felhívja az emberek figyelmét a megfelelő UV-védelem szükségességére – húzta alá a hegyvidéki székhelyű céget képviselő Tantics Viktória. Mint mondta, azzal általában mindenki tisztában van, hogy a déli időszakban nem ajánlatos a napon tartózkodni, azonban a határértéket meghaladó UV-sugárzás bármely napszakban, sőt akár felhős időben is előfordulhat.
Ezért példaértékű a Hegyvidéki Önkormányzat kezdeményezése, mert a fényvédő krémek alkalmazásához hasonlóan a megelőzést szolgálja, lehetővé teszi, hogy időben védekezni tudjunk a bőr épségét veszélyeztető sugarak ellen. A programot a kezdetektől anyagilag támogató Beiersdorf Kft. az idén egy további felajánlást is tett: kifejezetten a gyerekek részére kifejlesztett száz darab napvédő krémmel ajándékozza meg a kerületi óvodásokat.
Váczi János alpolgármester az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy tavaly több mint ezren regisztráltak a szolgáltatásra. Szerinte ez is azt mutatja, hogy a kerületben élők szívesen vesznek részt azokban a programokban, amelyek egészségük védelmét szolgálják.

(sm)