Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

KRESZ_valtozasok_a_gyerekek_vedelmeben

KRESZ-változások a gyerekek védelmében

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslatára májusban több KRESZ-módosítás lépett életbe, ami a gyerekek biztonságos közlekedését szolgálja. Ezek közül a legfontosabb, hogy a táblával jelölt útszakaszokon a külön kiegészítő táblán feltüntetett távolságon belül – amennyiben a közúti jelzésekből más nem következik – a megengedett legnagyobb sebesség 30 kilométer/órára csökken.

A háromszög alakú jelzőtáblát kizárólag azokban az utcákban alkalmazzák, ahol fokozottan lehet számítani a gyerekek úttestre lépésére. Ezért került ki a sebességkorlátozásra figyelmeztető tábla a kerület több pontjára, a többi között a Lejtő útra, valamint a Kiss János altábornagy utcába is, ahol a szabályok betartását rendszeres sebességméréssel ellenőrzi a rendőrség.
Szintén újdonság a gyermekszállító autóbusz fogalmának bevezetése. Ebbe a körbe tartoznak mérettől függetlenül azok a nem menetrend szerint közlekedő buszok, amelyeken szabályosan elhelyezik a „Gyermekszállítás” feliratot.
A megkülönböztető jelzéssel ellátott járművek mellett párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton a gépkocsik nem haladhatnak el a be- és kiszállás ideje alatt, míg a megállóhelyről való elindulásukat az autósoknak lassítással, megállással kell segíteniük. További előnyt jelent, hogy a gyermekeket szállító autóbuszok megállhatnak a menetrend szerinti járatok számára kijelölt helyeken.
Érdemes komolyan venni az új szabályozást, ugyanis az előírásokat megszegő autósok 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók. Amennyiben személyi sérülést okoznak, az elkövetők a büntető törvénykönyv szerinti szankciókra számíthatnak.
Ugyancsak a kerületi közlekedésbiztonság javítását szolgálják azok a digitális sebességmérők, amelyeket az önkormányzat telepített a gyorshajtás szempontjából leginkább veszélyeztetett útszakaszokra – mondta el lapunknak Dávid Gábor, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet vezetője. A berendezésekkel jelenleg a Németvölgyi úti iskola előtt, az Istenhegyi úton, a Lóitató felett, a 40 kilométer/órás korlátozó táblánál, valamint a Stromfeld Aurél úton találkozhatnak az autósok. Dávid Gábor szerint a kezdeményezés hatékony, hiszen a járművezetők többsége a sebességtúllépésre figyelmeztető jelzést látva azonnal lassít.

mm.