Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nemetvolgyis_diakok_a_jubilalo_Nyarasdon

Németvölgyis diákok a jubiláló Nyárasdon

Tavaly testvériskolai megállapodást kötött egymással a Németvölgyi Általános Iskola és a nyárasdi, magyar tannyelvű alapiskola. Ennek keretében a mindenkori hetedikes diákok a tanév vége felé ellátogatnak a másik intézménybe. A találkozók fő célja a nemzeti összetartozás tudatának erősítése. A tanárok igyekeznek olyan programokat biztosítani, amelyek alkalmat teremtenek arra, hogy az itthoni és a külhoni gyerekek megismerjék egymást, és kellemes emlékeik maradjanak.
A Németvölgyi hetedikeseinek legutóbbi kirándulása különleges alkalomból történt, ugyanis legalább egy tucat felvidéki település – köztük Nyárasd is – az idén ünnepli fennállása 900. évfordulóját. (A születésnapot egy Könyves Kálmán által 1113-ban kiadott okirattól számítják, amelyben először jelent meg e települések neve. Az első írásos említés persze nem azt jelenti, hogy ezek nem léteztek korábban, erről éppen ez az okirat tanúskodik, mely szerint a birtokokat Szent István adományozta a zobori apátságnak.)
A budapesti diákok a nyárasdi találkozó előtt megtekintették Rév-Komárom nevezetességeit. Ács Katalin tanárnő kvízjátékban mérte le, mennyire figyeltek szavaira a gyerekek.
A nyárasdi iskolában nagy szeretettel fogadták a vendégeket. Póda László ottani diák a következőket mondta: „Nem is olyan régen nálatok vendégeskedtünk. Bennünket eső kísért, és ti is felhők alatt érkeztetek. Bízunk abban, hogy most megkímél minket az ég. Iskolánk igyekszik viszonozni a budapesti, élményekben gazdag, beszélgetős-ismerkedős fogadtatásunkat. Reméljük, ha ismét találkozunk, már jó barátként köszöntjük egymást.”
A nyárasdiak átadták az erre az alkalomra készített, a két iskola összetartozását szimbolizáló kitűzőt. Az eső szerencsére elmaradt, így miután a németvölgyis diákok körbejárták az épületet, semmi akadálya nem volt, hogy focimeccset vívjanak a helyiekkel az intézmény műfüves pályáján.
Takács Zsuzsa és Dohány András, a két iskola igazgatója, valamint Bacsó László nyárasdi polgármester nemzetiszínű csokrot helyezett el a Petőfi-emlékműnél. A Pálffy grófok törvényhozó hatalmát jelképező pallosjogemlékműnél a polgármester a falu történetéről beszélt. Az ünnepséget követően a két diákcsoport megtekintette a Czajlik-ranch lovardáját és állatkertjét, valamint a dunatőkési vízimalmot, majd egy hangulatos, a Kis-Dunára néző étteremben ebédelt. A nap a nyárasdi termálfürdőben vidám fürdőzéssel és gulyáspartival zárult.

Kérész Gy.