Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ellenorzott_lomtalanitas1

Ellenőrzött lomtalanítás

Ülők, figyelők, szortírozók és begyűjtők – nagyjából így épül fel a „lomisok” hierarchiája. Az „üzletág” működését május végén ismét megtapasztalhatták a Hegyvidéken élők. Igaz, ezúttal mintha csendesebben zajlott volna a lomtalanítás, még akkor is, ha az előőrsök – az ülők – már egy héttel korábban felosztották egymás közt az utcákat. Naná, hiszen elmondásuk szerint a XII. kerület hozza az igazi hasznot, ide akár több száz kilométerről is érdemes eljönni…
„Évek óta nem hagytunk ki egyetlen lomtalanítást sem, jól bejáratott helyeink vannak. Egyébként nem ebből élünk, mostanában már nem hoz akkora hasznot” – mesélte Zsombi, aki egy Salgótarján melletti faluból tette át a székhelyét tíz napra a Németvölgyi útra.
Jobban szeretik a Hegyvidék magasabban fekvő részeit a Lovas család tagjai. Azt mondják, errefelé sokan megkérik őket, hogy segítsenek pakolni. „Napokkal korábban kirakjuk a kocsi tetejére és a kerítésekre a táblát, rajta a telefonszámunkkal. Nem panaszkodhatunk, naponta egyszer-kétszer megcsörren a mobil. Szeretnek minket az itt lakók, mert mindent kiviszünk, nem csak azokat a holmikat, amiket pénzzé tudunk tenni” – magyarázta a családfő.
Megerősítette az elmondottakat az Istenhegyi útnál lakó Katalin: „Engem nem zavarnak a lomisok, rendesen viselkednek, évek óta ugyanazokat az arcokat látjuk. Egyszer-egyszer a segítségüket is kérjük a nehezebb kacatok kicipelésében, annak pedig külön örülünk, hogy mielőtt elmennek, szépen összesöpörnek maguk után.”
Korántsem látja ennyire rózsásan a helyzetet Kocsis István, szerinte a lomtalanításkor feltűnő emberek félelmet keltenek. Különösen a házak előtt parkoló autókban, esetenként a kerítések tövében, a fűben tanyázó „ülőktől” tart, akik napokra a közterületekre költöznek.
„Lassan két hete itt vannak, ennyi idő alatt könnyedén kifigyelhetik a lakók szokásait, ráadásul azt sem lehet tudni, hol végzik el a dolgukat. A kis unokámat sem szívesen hívom meg magamhoz, amíg tart a lomtalanítás” – panaszkodott a virányosi nyugdíjas.
Hoffmann Kornél XII. kerületi rendőrkapitány szerint rendőri szempontból meglehetős nyugalomban telt ez a néhány nap. „Igyekeztünk jó előre felkészülni a ránk váró feladatokra, ezért már a lomtalanítást megelőző hetekben igazoltattuk a gyanúsan viselkedő idegeneket, egyúttal felkértük őket az írott és íratlan szabályok betartására” – beszélt az előzményekről a kapitány, sikernek elkönyvelve, hogy a lomtalanítás idején nem történt kirívó szabálysértés, illetve a lomisokkal összefüggésbe hozható bűncselekmény. Ebben komoly szerepe volt a Hegyvidéki Közterület-felügyelettel és a Természetvédelmi Polgárőrséggel végzett közös járőrözésnek.Ellenorzott_lomtalanitas2
„A begyűjtés rendjét a főváros határozta meg, a lebonyolítás az FKF Zrt. dolga, az önkormányzatnak ebbe jelenleg nincsen beleszólása” – hangsúlyozta Váczi János. Az alpolgármester kiemelte, hogy bár az idén kevesebb volt a gond, azért bőven érkeztek lakossági bejelentések. A többség a lomok szétdobálását, a hangoskodást rótta fel, illetve azt, hogy a lomisok a közterületen „laktak”.
„Úgy látjuk, a lomtalanítás jelenlegi formája károsan hat a polgárok szubjektív biztonságérzetére, ezért hamarosan újra megkérdezzük a kerületben élőket, mi a véleményük egy házhoz járó, kuponos rendszer bevezetéséről” – tett ígéretet Váczi János. Mint mondta, a programot három évvel ezelőtt dolgozta ki az önkormányzat, akkor azonban a lakosság többsége nem támogatta az elképzelést. Az új módszer lényege az lenne, hogy a társasházak a nekik megfelelő időpontban kérhetnék a lomtalanítást.
Addig is az önkormányzat saját hatáskörében mindent megtesz a szabálytalanságok visszaszorítása érdekében, ezt szolgálja a parkolási díj megfizetését elmulasztó járművek elleni szigorú fellépés is. A rendszer működik, ­a lomtalanítás idején a közterület-felügyelet három érvényes parkolójegy nélküli autóra és ugyanannyi utánfutóra helyezett kerékbilincset, míg négy járművet elszállított.

mm.