Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Világraszóló ugrás a Hopp-Parádén

A krokodil több mint nyolc métert ugrott a Sirály sétányon. A csodaszámba menő eseménynek több száz tanúja volt: mindazok, akik végignézték a második hegyvidéki Hopp-Parádét. "Árnyalja" a képet, hogy a dél-afrikai Godfrey Khotso Mokoena távolugrót becézik krokodilembernek, így az utcai ugrógálán elért 816 centiméteres eredménye azért nem tartozik a csoda kategóriájába – mindenesetre a világ idei hatodik legnagyobb ugrása, tehát feltétlenül szenzációsnak mondható.

Csúcsfutás csúcs közeli eredményekkel

Bár a tavalyi, 24 másodperces pályacsúcsot nem sikerült megdönteni, az idén is kiváló hangulatban zajlott az immár negyedik alkalommal megrendezett „Fuss a csúcsra!” verseny. A hangulatos családi programon több mint százan futottak fel az Erzsébet-kilátó lépcsőin a tetőre.

Mediterrán ízek a juniálishoz

Június a szabadtéri ünnepségek, a családias, baráti kerti mulatságok ideje. Az itt szereplő mediterrán ízvilágú ételek biztosan jólesnek majd a hűs lombok alatti vigalomban!

UV-B: idén is ingyenes a riasztás

A Hegyvidéki Önkormányzat a NIVEA Sun támogatásával ebben az évben is elindítja ingyenes szolgáltatását: a kerületben élők SMS-ben értesülhetnek arról, ha veszélyes mértékben megnövekszik az UV-B sugárzás. A bőrgyógyász szerint a nyári napozás déltájban a legkockázatosabb, a legnagyobb veszély pedig a gyerekekre, a sok anyajeggyel rendelkezőkre, a melanomával műtöttekre, illetve a fehérbőrűekre leselkedik.

„Szoptass könnyedén!”

Az Egészséges Hegyvidék program keretében zajló, a Szoptatásért Magyar Egyesület közreműködésével elinduló „Szoptass könnyedén!” című előadás-sorozat a tavaszi foglalkozások után az ősszel és jövőre is várja majd az érdeklődőket a Kulturális Szalonban. Steklovits Adrienne szervezővel beszélgettünk a részletekről.

Keserű cukorbetegség

A hegyvidékiek is díjmentesen látogathatják a második kerületi Szent Ferenc Kórház Diabetes „teadélutánok” című rendezvénysorozatát. A havonta megtartott előadások cukorbetegek számára nyújtanak hasznos ismereteket a betegség megelőzéséről, a figyelmeztető tünetekről, a kockázatokról és a kiegészítő kezelési lehetőségekről.

A kerületi erdők tavaszi virágai

Szerencsés helyzetben vagyunk itt, a Hegyvidéken, mert akkor is virágzó növények sokasága vesz körül bennünket, ha mi magunk nem ültetünk el egyetlen tövet sem. A kerület zöldterületeinek jelentős hányadán a természetes növénytakaró megmaradt, és évente tarka virágköntösbe öltözteti a dombokat, völgyeket.

A magyar kultúra nagykövete

Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész volt Kondor Katalin legutóbbi vendége a Barabás Villa Ismeretlen ismerősök című sorozatában. A hazánk kulturális nagykövetének is tartott énekes beszélt a zentai templomból kimenekített Barabás Miklós-festmények történetéről, valamint arról is, hogyan nem kapott Oscar-díjat a zenei Oscart nyert film főcímdalának elénekléséért.

Remény egy jobb emberi sors elérésében

Emléktáblát avatott a Hegyvidéki Önkormányzat Bárány Tamás író egykori lakóhelyénél. „Népszerű volt kollégái körében éppen úgy, ahogy olvasói táborában” – mondta Szakonyi Károly író a 2004-ben, 82 éves korában elhunyt kollégájáról, akinek a nevéhez nemcsak komoly társadalmi problémákat feszegető regények, hanem sziporkázó irodalmi paródiák és színházi komédiák is fűződnek.

Idősügyi Tanács alakul a Hegyvidéken

A képviselő-testület május végi ülésén elfogadta a kerület Idősügyi Koncepcióját, illetve arról is határozott, hogy az önkormányzat tanácsadó testületeként hozzanak létre Idősügyi Tanácsot. Napirenden volt még egyebek mellett a zárszámadás, a Hegyvidéki Szabadidősport Központot működtető cég megalapítása, valamint ingatlanok óvodai célú hasznosítása.

Egy hét lélekerősítés

Három évvel ezelőtt elsőként a Hegyvidéki Önkormányzat hirdette meg a középiskolák tizenegyedikes tanulói számára az azóta már országosan bevezetett önkéntes szociális munkát. Nemrégiben a Tamási Áron iskola két osztálya töltött el egy hetet az általuk kiválasztott, rászorulóknak segítő intézményekben. A diákok megtapasztalhatták, hogy az elfogadás, az elesettek önzetlen támogatása az egyik legszebb emberi tulajdonság.

Nagyszabású iskolai fesztivál

Közel négy évtizede rendszeresen összegyűlnek a fővárosi gyógypedagógiai intézmények tanulói, hogy bemutassák műsorukat a hegyvidéki Gennaro Verolino iskolában. Idén harminchárom intézmény közel ezer diákja szerepelt a május végén rendezett kulturális fesztiválon.

Hegyvidéki Napok fergeteges hangulatban

„Hova menjünk? Van egészségnap, borkóstolás, közrendvédelmi nap, aztán sportprogramok és koncertek” – kérdezte cimborájától egy fiatalember, miközben a programfüzetet forgatta. „Nem tudom… Előbb vizsgáltassuk ki magunkat! Ha minden rendben, borozhatunk is, ha meg nem… Akkor is!” – vonta meg a vállát kuncogva a barátja. Valóban nehéz volt eldönteni, melyik programot válassza a látogató a Hegyvidéki Napok idei rendezvénysorozatán. Összefoglaló a kétnapos színes kavalkádról.

Hegyvidéki Napok fergeteges hangulatban

„Hova menjünk? Van egészségnap, borkóstolás, közrendvédelmi nap, aztán sportprogramok és koncertek” – kérdezte cimborájától egy fiatalember, miközben a programfüzetet forgatta. „Nem tudom… Előbb vizsgáltassuk ki magunkat! Ha minden rendben, borozhatunk is, ha meg nem… Akkor is!” – vonta meg a vállát kuncogva a barátja. Valóban nehéz volt eldönteni, melyik programot válassza a látogató a Hegyvidéki Napok idei rendezvénysorozatán. Összefoglaló a kétnapos színes kavalkádról.

Díszpolgár lett Zoltán atya, a városmajori templom plébánosa

"Keveset beszél, de sokat figyel" – jellemezte Pokorni Zoltán polgármester Lambert Zoltán plébánost, aki a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen vehette át a kerület díszpolgári kitüntetését. Az atya negyvenöt éve folytatja a közösség tiszteletét kivívó, áldozatos lelkipásztori szolgálatát a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplomban.

Új autóbuszok az utakon

Százötven vadonatúj Mercedes-Benz Citaro busz áll forgalomba Budapest útjain májustól. A modern járművekkel a hegyvidékiek az 5-ös, a 8-as, a 105-ös és a 112-es vonalán utazhatnak.

Matricát kapargathatnak a szabályszegő diplomaták

Megelégelte a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy némelyek rendszeresen visszaélnek diplomáciai mentességükkel, és a közlekedési szabályokra fittyet hányva kényük-kedvük szerint várakoznak autóikkal a közterületeken. Elszállítani, lebilincselni továbbra sem lehet ezeket a járműveket, a kerületi közterület-felügyelet azonban ezentúl nagy, kék figyelmeztető matricát ragaszt a szabálytalanul parkoló DT-s rendszámú kocsik szélvédőire.