Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szoptass_konnyeden1

„Szoptass könnyedén!”

Az Egészséges Hegyvidék program keretében zajló, a Szoptatásért Magyar Egyesület közreműködésével elinduló „Szoptass könnyedén!” című előadás-sorozat a tavaszi foglalkozások után az ősszel és jövőre is várja majd az érdeklődőket a Kulturális Szalonban. Steklovits Adrienne szervezővel beszélgettünk a részletekről.

Szoptass_konnyeden2Az anya-gyermek kapcsolat már a várandóság idején kialakul, ám számos kutatás bizonyítja, hogy az igazán intim viszonyt a szoptatás hozza létre. Valóban így van?

– Az anyatej egyszerre jelent élelmet, innivalót, védelmi eszközt és lelki táplálékot. Az intim viszony kialakulásának kulcsa a baba igénye szerinti szoptatásban rejlik. Ez biztosítja a tejtermelődés kellő fokozódását, a hormonális egyensúlyt, a csecsemő megfelelő gyarapodását. Örömteli dolog és biztató kezdet, ha az édesanya készen áll arra, hogy ezt kialakítsa. Ha azonnal reagál babája jelzéseire, szopásigényére, akkor gyermeke biztonságban érzi magát, megnyugtatja őt az ölelése. Segít a kötődésben is, ha a baba maga irányítja a szopás mennyiségét, hosszát, ha fáradságos munkája végére elaludhat az anyamellen. A szoptatás mint testi-lelki kötelék később, kétéves koron túl is megmaradhat, segítve a gyermeket, ha beteg, fáradt, baj éri, vagy fájdalmai vannak. Megnyugvást nyújt, mindemellett védi az egészségét mindkettőjüknek.

Sokan azt gondolják, a szoptatás a világ legtermészetesebb és legegyszerűbb dolga, azonban rengeteg anyának jelent komoly kihívást, hogyan etesse újszülött gyermekét, és ők nem tudnak kitől segítséget kérni.

– A legtermészetesebb, valóban. Kényelmes, tökéletes, biztonságos, ingyenes és környezetbarát. Ám, sajnos, nem mindenki számára egyszerű. Manapság gyakran úgy válik anyává valaki, hogy nem látott még nőt szoptatni, nem jut helyes információkhoz, torz elképzelések, rossz tanácsok alapján vág neki a szülés utáni létnek. Számára nem a legegyszerűbb dolog a szoptatás, testi és lelki nehézségei is vannak. Ezért indult el a programunk, hogy tudás átadásával segítse az édesanyákat.

Hogyan született meg önben a „Szoptass könnyedén!” előadás-sorozat ötlete?

– Több mint hat éve szoptatok, négy gyermekem van, és égető szükségét éreztem önkéntesként, hogy segítsek az anyáknak megtanítani a szoptatás művészetét. Igény pedig van rá.

A program segítségével elsajátítható a helyes módszer?

– A sorozat várandós és már szoptató anyáknak is szól, hiszen a növekedő gyermek szoptatása során folyamatosan kérdések merülnek fel: elaludhat-e a baba szopival, hogyan kezdje az édesanya a hozzátáplálást; adjon-e cumit; mit tegyen, ha fáj a melle; meddig elég az anyatej; szoptathat-e az anya, ha beteg és így tovább. Mindenkit biztatok a tanulásra, mert eredményeként meghatározó, felejthetetlenül örömteli élményt jelent majd a szoptatás az édesanyának és a babának egyaránt.

B. M.

 

Az előzetes tervek szerint a programsorozat további idei előadásainak időpontjai: szeptember 2., október 7., november 4., december 2. (minden alkalommal 10–12 óráig). Helyszíne: Kulturális Szalon, XII., Böszörményi út 34/a.