Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nagyszabasu_iskolai_fesztival2

Nagyszabású iskolai fesztivál

Közel négy évtizede rendszeresen összegyűlnek a fővárosi gyógypedagógiai intézmények tanulói, hogy bemutassák műsorukat a hegyvidéki Gennaro Verolino iskolában. Idén harminchárom intézmény közel ezer diákja szerepelt a május végén rendezett kulturális fesztiválon.

Negyvenöt arany, hatvan ezüst és harminchat bronz fokozatú oklevelet osztottak ki az idei Fővárosi Gyógypedagógiai Intézmények Kulturális Fesztiválján, amelyet a Hegyhát úti Gennaro Verolino Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthonban rendeztek. A mintegy ezer versenyzőből senki nem ment haza üres kézzel, a szervezők ajándékkal jutalmaztak minden fellépőt.
A főváros valamennyi gyógypedagógiai intézménye számára bemutatkozási lehetőséget nyújtó nagyszabású kulturális rendezvény 1974-ben indult útjára. A fesztiválon a sajátos nevelési igényű tanulók közül enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékosok, vak és gyengén látó, siket és nagyothalló, mozgásfogyatékos, kerekes székes, halmozottan sérült, autizmus spektrumzavarral vagy súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral küzdő gyerekek szerepelnek minden évben. A félnapos programban ezúttal ének-zene, báb, vers- és prózamondás, tánc, mesejáték, dramatikus játék és népi játékok kategóriában mutatták be műsoraikat a gyerekek.
Pokorni Zoltán polgármester, a fővárosi közgyűlés oktatási bizottságának elnöke a rendezvény megnyitóján arról beszélt a fiataloknak, hogy mennyire fontos szerepe van életünkben a művészeteknek és a művészi kifejezőkészségnek. „Itt, a Hegyhát úton, a Hegyvidék legmagasabban fekvő utcájában, ha a panorámát nézitek, láthatjátok a szédítő mindenséget. Épp így vehetjük észre magunkban a belső mélységet is" – utalt a polgármester egy korábban idézett Weöres Sándor-sorra ("Alattam a föld, fölöttem az ég, bennem a létra…"). Szerinte ez a bizonyos létra az a tudás, amivel kifejezhetjük a bennünk rejlő mélységet.
"Rengeteg munka, energia, tehetség, gyakorlás és szorgalom tette lehetővé, hogy a harminckilenc éve hat műsorszámmal elindított találkozó mára ilyen méretű seregszemlévé nőtte ki magát. Büszkék lehetnek erre az eredményre a gyerekek és az őket segítő, felkészítő tanárok” – fűzte hozzá Pokorni Zoltán.Nagyszabasu_iskolai_fesztival1Fodor Gábor, az intézményt is fenntartó tankerület vezetője a megnyitón bejelentette: ősszel hagyományteremtő céllal szakmai konferenciát rendeznek gyógypedagógiában dolgozó szakemberek részére a Gennaro Verolinóban.
Ammerné Nagymihály Emília, a vendéglátó iskola igazgatója a fellépésükre váró szereplők izgatott készülődésének háttérzajától kísérve beszélt a fesztivál legfontosabb értékeiről: „A szegregált gyógypedagógiai intézményekbe járó, sajátos nevelési igényű tanulók integrációjának egyik lehetséges formája a művészetekben és a sportban rejlő lehetőségek kihasználása. Az intézmények növendékei széles körben megtapasztalhatják a művészeti tevékenység szépségét, átélhetik a szereplés, a közös munka, egymás segítésének élményét, valamint a sikert – szereplőként és nézőként egyaránt. Ez a rendezvény formálja neveltjeink jellemét, növeli önismeretüket, önbecsülésüket, erősödnek általa pozitív személyiségjegyeik. Érzelmileg gazdagodnak, kibontakozik a tehetségük. Fejleszti a kommunikációs készségüket, a szép beszéd igényét, a szókincset, a magabiztosságot, a közéleti szellemet és a kitartást.”

A. I.