Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Világraszóló ugrás a Hopp-Parádén

A krokodil több mint nyolc métert ugrott a Sirály sétányon. A csodaszámba menő eseménynek több száz tanúja volt: mindazok, akik végignézték a második hegyvidéki Hopp-Parádét. "Árnyalja" a képet, hogy a dél-afrikai Godfrey Khotso Mokoena távolugrót becézik krokodilembernek, így az utcai ugrógálán elért 816 centiméteres eredménye azért nem tartozik a csoda kategóriájába – mindenesetre a világ idei hatodik legnagyobb ugrása, tehát feltétlenül szenzációsnak mondható.

„Az első Hopp-Parádét 2007-ben rendeztük. A név saját, az ötlet nem teljesen, hiszen már akkor is voltak hasonló versenyek világszerte. Budapestre 2010-ben, a tizenkettedik kerületbe tavaly jöttünk először, s úgy tűnik, itt végre állandó otthonra lelünk – kezdte a múlt felidézésével Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke a második alkalommal a Hegyvidéken megrendezett utcai ugrógála előtt. – A már tavaly is nagy sikerű diákolimpiai távolugródöntő mellett idén, a kerületi óvodások és általános iskolások részvételével, bemutatkozott az országos Kölyök Atlétika Program. Külön versenyt szerveztünk a legutóbbi egyetemi és főiskolai atlétikabajnokság első négy helyezett női ugrójának és a két legjobb utánpótláskorú versenyzőnek is.”
Deutsch Péter hozzátette, nagy örömükre mindhárom viadal jól sikerült. A gyerekek élvezték a játékos feladatokat, a női mezőny győztese, Schmelcz Fanny megugrotta a következő U23-as Eb kvalifikációs szintjét, míg a női mezőny legtehetségesebbnek tartott versenyzője, Kun Zita egyéni rekordot ért el.Vilagraszolo_ugras_a_Hopp-Paraden1
A rendezők bevallott célja, hogy évről évre minél erősebb legyen a Hopp-Parádé mezőnye. Ezúttal is siker koronázta erőfeszítéseiket, hiszen két világsztár, a dél-afrikai Godfrey Khotso Mokoena és a szenegáli Ndiss Kaba Badji érkezett a Hegyvidékre. "Ez hasznos a hazai atlétáknak is, hiszen akkor tudnak fejlődni, ha ilyen szintű ellenfelekkel versenyezhetnek. Ezért is hívtuk meg a legjobb magyarokat, akik idővel talán túlszárnyalhatják Szalma László közel harmincéves csúcsát” – vetítette előre a Hopp-Parádé egyik ötletgazdája, hogy minden bizonnyal a következő esztendőkben sem unatkozunk majd.
"Csak látnánk már!" – reagált Deutsch Péter jóslatára Szalma László, aki 830 centiméterrel tartja a magyar távolugrócsúcsot. Az egykori sokszoros válogatott atléta úgy véli, nem születik kevesebb tehetség, mint régen, a gond az, hogy ezek a fiatalok hiányoznak a sportpályákról.
„A mai gyerekek a digitális világ bűvöletében élnek, a mi feladatunk, hogy megfertőzzük őket a sport és a mindennapos mozgás szeretetével. Ebben van komoly szerepe a Hopp-Parádénak, amely amellett, hogy lehetőséget ad a tapasztalatszerzésre a legjobb magyar ugróknak, nagyszerű kedvcsináló program a fiatalok számára. A Sirály sétányon valóban kéznyújtásnyi közelségbe kerülnek a sztárok, ez pedig életre szóló élményt ad, és remélhetőleg kellő motivációt jelent a sportágválasztás előtt álló iskolásoknak” – mondta a TF atlétika tanszékének vezetője.
A gyerekek nagy ugrásaival kezdődött tehát a nap, de a slusszpoén még hátravolt. Arra lehetett számítani, hogy a két afrikai versenyző messzire repül, de azt talán még a szervezők sem gondolták, hogy világraszóló eredmény születik. Pedig így történt, a "krokodilembernek" becézett Mokoena – neve zulu nyelven krokodilt jelent – fantasztikus, 816 centiméteres ugrással nem csupán Luis Felipe Méliz tavalyi, 8 méteres csúcsát döntötte meg, hanem az idei szabadtéri világranglistán is feljött a hatodik helyre.Vilagraszolo_ugras_a_Hopp-Paraden2
„Ekkora ugrásra az egész világon felfigyelnek. Ez jó a Hegyvidéknek, hiszen messze földre viszi a kerület hírét, de ami ennél is lényegesebb, kiváló hírverése a sportnak és a mindennapos mozgásnak. Mindez egybevág az önkormányzat törekvéseivel, egy évvel ezelőtt éppen ezért határoztunk úgy, hogy a Hegyvidékre csábítjuk a versenyt” – hangsúlyozta Váczi János. Az alpolgármester szerint a döntés helyesnek bizonyult, a gála nem veszített a varázsából, sőt, a tavalyinál is többen szurkoltak a helyszínen.
A színvonalas ugróviadalon Mokoena mögött Ndiss Kaba Badji és az orosz Vaszilij Kopejkin végzett. A legjobb magyar, Szabó Márk negyedik lett.