Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Piszkosbonba_merenyletet_szimulaltak

Piszkosbomba-merényletet szimuláltak Csillebércen

A nukleáris és más radioaktív anyagokat nemcsak békés célra, hanem szándékos károkozásra is használhatják, ezért az esetleges merényletekre, a terrorcselekmények okozta károk enyhítésére is fel kell készülniük az érintett hatóságoknak. Európai uniós kutatási projekt keretében öt állam, köztük Magyarország szakemberei kifejlesztettek egy bármilyen körülmények között bevethető rendszert, amellyel gyorsan kimutatható a radioaktív anyag jelenléte, feltérképezhető a szennyezett terület kiterjedése, emellett pedig rövid idő alatt elvégezhető a sugárszennyezett emberek kiválogatása, illetve az elszenvedett dózis helyszíni becslése annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön, egy-egy személynél milyen kezelésre van szükség.
A speciális rendszer működését a csillebérci KFKI-sporttelepen tesztelték, ahol azt szimulálták, hogy terroristák sugárzó anyagot tartalmazó bombát robbantanak fel egy stadionban. A világon egyedülálló, látványos gyakorlatot az Országos Atomenergia Hivatal szervezte.
Dr. Horváth Kristóf, a hivatal főigazgató-helyettese az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta: sikeres volt a gyakorlat, mert a különböző intézetek, szervezetek által kifejlesztett eszközök megfeleltek, illetve a módszertan alkalmas arra, hogy a rendszer a gyakorlatban, egy robbantásos merénylet, vagy nukleáris baleset esetén is jól működjön. Amennyiben az Európai Unió támogatásra érdemesnek találja a kifejlesztett eszközök sorozatgyártását, azok három-öt éven belül eljuthatnak az egyes országok hatóságaihoz. A főigazgató-helyettes tájékoztatása szerint a rendszer kifejlesztésének összköltsége hárommillió euró volt, ennek 80%-ához az EU biztosított forrást.

sz.