Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Disputaverseny_nemetul

Disputaverseny németül

Három éve már Magyarországon is megrendezik a nemzetközi német nyelvű disputaversenyt, amelynek célja a vitakultúra fejlesztése, a demokráciára nevelés és nem utolsósorban a német mint idegen nyelv oktatásának segítése. Amíg az iskolai háziversenyeken még könnyedebb témákat kaptak a diákok, a budapesti fordulóban lényegesen nehezebb a dolguk, hiszen az egzotikus állatok tartásáról, illetve az internetcenzúráról kell elmondaniuk pró és kontra a véleményüket – avatta be lapunkat a vetélkedő idei menetébe a versenyt meghirdető Goethe Intézet képviselője, Salakta Tünde programkoordinátor a Tamási Áron iskolában rendezett fővárosi megméretés előtt.
Ennél is komolyabb kihívásnak ígérkezik az országos döntő, amelyben aktuális társadalmi problémákat vitatnak meg a felek. Tavaly nagyszerűen szerepeltek a fináléban a hegyvidéki diákok: Vitályos Réka (Tamási Áron iskola) a harmadik, míg a végül a nemzetközi döntőt megnyerő Szabó Gréta (Városmajori Gimnázium) a második helyen végzett.
A hegyvidéki iskolákban zajló kiváló nyelvi képzést emelte ki Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke. Szerinte a fiatalok sikerei azt mutatják, jó úton járnak az intézmények, amelyeket lehetőségeihez mérten a továbbiakban is támogatni kíván az önkormányzat.
Hiánypótló kezdeményezésnek nevezte a vetélkedőt Hajnal Gabriella. A házigazda Tamási Áron iskola igazgatója úgy látja, a vitaverseny kiegészíti az elsősorban az írásra és a tesztekre koncentráló iskolai nyelvoktatást, hiszen az élő szót helyezi előtérbe. „Nagyon fontos, hogy a diákok képesek legyenek hatékonyan kommunikálni, méghozzá nem csupán magyarul, hanem idegen nyelveken is” – hangsúlyozta Hajnal Gabriella, aki külön kitért arra, hogy a Tamásiban már évek óta szerveznek – igaz, magyarul – vitanapokat. Ez, illetve a kommunikációs órák is hozzájárulnak ahhoz, hogy a nemzetiségi oktatás keretében németet tanuló gyerekek jó eredményeket érnek el országos szinten.
Erre az idén is megvan minden esélyük, hiszen a budapesti fordulóban elinduló mindkét tamásis, Iványuk Áron és Csontos Péter Bence is bejutott az április 10-i országos elődöntőbe. Rajtuk kívül a Német Nemzetiségi Gimnáziumot képviselő Glöckl Szvetlana és Nagy Fanni vitatkozhat majd a legjobb négy vidéki versenyzővel a Goethe Intézetben. Előtte azonban még egy tréning vár a fiatalokra, akik jutalmul néhány napot Drezdában tölthetnek.

M.