Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Eltunnek_a_katyuk

Eltűnnek a kátyúk

Az elmúlt hetekben az önkormányzat elvégezte a kerületi tulajdonú útszakaszok jelentős részének állapotfelmérését. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendkívül változékony téli időjárás a szokásosnál több kárt okozott.
Az aszfalt legnagyobb ellensége a hirtelen jelentkező és gyakran ismétlődő jelentős hőingadozás, ami szétfeszíti a burkolatot és az útszerkezetet. Ennek köszönhetően alakulnak ki azok a repedések, amelyeket a megfagyó csapadék tovább tágít, végül pedig az autók kerekei elmélyítenek, tulajdonképpen kihordják belőlük a szilárd anyagot.
További gondot okoz, hogy számos hegyvidéki utcának nincs szilárd, épített alapja, ezek pedig így különösen nehezen „viselik” az időjárási viszontagságokat. Jó hír ugyanakkor, hogy a néhány évvel ezelőtt bevezetett szigorú minőségi követelmények beváltották a reményeket, az elmúlt évek javításai kitartanak, szinte sehol nem fordult elő ismételt kátyúsodás.
Ebben szerepet játszik az alkalmazott módszer is, amelynek lényege, hogy a körbevágott és kitisztított üreget belülről lekezelik bitumennel, így a résbe öntött, majd lehengerelt kétszáz fokos aszfalt szinte összeolvad az útfelülettel. Március közepén ezzel a technológiával kezdődött meg a Határőr út, a Csemegi utca és az Ügyész utca kátyúzása, az előzetes felmérés szerint ezen a részen mintegy ötven úthiba vár javításra.
Ezután következhet a szintén rossz állapotú Hegyhát út és környéke – a többi között a Fülemile és a Golfpálya út –, majd lépésről lépésre haladva fokozatosan az egész kerületre kiterjesztik a munkálatokat oly módon, hogy mindig egy adott terület kátyúmentesítését végzik el. A javításokat várhatóan a nyár elején fejezik be.

(em.)