Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyerekrajzokon_a_marciusi_forradalom1

Gyerekrajzokon a márciusi forradalom

Hegyvidéki iskolásoknak hirdették meg azt a rajzversenyt, amelyen a pályázók megmutathatták, hogyan képzelik el az 1848–49-ben történteket. A színes alkotásokat a Hegyvidék Központ e célra kialakított földszinti galériáján tekinthetik meg a vásárlók, érdeklődők április közepéig.

A márciusi ifjak hősiessége és a szabadságharc fájdalmas elvesztése. Petőfi, Kossuth, délceg, vagy éppen esendő huszárok, nemes tartású paripák, vagy épp gazdájukkal együtt eleső lovak – mindezek megjelennek azokon a rajzokon, amelyeket a hegyvidéki alsó tagozatos iskolások küldtek be a számukra meghirdetett pályázatra. A színes alkotások, a verseny kiírását tükrözve, pontosan megmutatják, hogyan képzelik el a kisdiákok az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit. A beérkezett munkákból gazdag tárlat nyílt a Hegyvidék Központban, amit egy hónapig nézhet meg a közönség.
A díjátadó ünnepségen Pokorni Zoltán közös számolással oldotta a megszeppent gyerekek feszültségét. Mire megszületett a végeredmény (165 év telt el 1848 márciusa óta), az immár lelkes közönség tagjai egymás szavába vágva mondták a „feladvány” helyes megfejtését.
„Százhatvanöt év olyan hosszú idő, amit a családi, személyes emlékezet már nem képes megőrizni, ebben segít nekünk a történelem – magyarázta a polgármester. – Segít, hogy tudjunk az időben gondolkodni, és abban is, hogy mintánk legyen a hazafiságról, vagy az árulásról. A történelemből is tanulhatunk az életről.”
Balassa László, a bevásárlóközpont igazgatója szerint fontos szempont számukra, hogy ne csak vásárolni lehessen, hanem a kultúrát is támogassák valamilyen módon, ezért hirdették meg a versenyt. „A képek alkotói biztosan örömmel veszik, hogy akár ezer ember is láthatja műveiket” – tette hozzá.
A versenyen első helyezést ért el a Virányos Általános Iskola 1. b osztálya, illetve Bíró István és Fejes Kristóf (Zugligeti Általános Iskola) közös munkája. Második lett a Virányosból Molnár Gergely és Nagy Gergely közös rajza, valamint Fazekas Dávid (Németvölgyi Általános Iskola) alkotása. A harmadik helyen is ketten osztoztak: Gerendai Ádám a Fekete István iskolából és Xu Jázmin a Németvölgyiből. Különdíjat kapott a Fekete István iskolás Németh Csaba, tovább két Németvölgyi-diák, Krieser Ákos és Varga Liza.Gyerekrajzokon_a_marciusi_forradalom2

ai.