Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

 

Hovihar_es_dijeso_a_forradalom_evfordulojan3

Hóvihar és díjeső a forradalom évfordulóján

A hóvihar miatt március 15-én elmaradt a Hegyvidéki Önkormányzat hagyományos Gesztenyés kerti koszorúzási ünnepsége, a MOM Kulturális Központ színháztermében azonban felléptek a kerületi fiatalok. A műsort követően Kovács Lajos alpolgármester mondott ünnepi beszédet, majd a forradalom 165. évfordulójához kapcsolódó kerületi vetélkedő győztesei, valamint a legkiválóbb hegyvidéki diáksportolók vehették át díjaikat.

„1848. március 15-e sorsfordító volt Magyarország történelmében: ez a nap alkalmas pillanatot teremtett arra, hogy az ország szembenézzen önmagával” – mondta Kovács Lajos alpolgármester a forradalom és szabadságharc emlékére rendezett idei ünnepségen a MOM Kulturális Központban. Százhatvanöt évvel ezelőtt „nagyot fordult Magyarország sorsának kereke, néhány hét, hónap leforgása alatt olyan évtizedes lemaradásokat hozott be az ország, olyan hihetetlen polgári fordulat zajlott le, amire kevés példa van az egész világon” – fogalmazott.
A forradalom minden résztvevőjére hősként tekinthetünk, akik hajlandók voltak életüket áldozni a hazáért – emelte ki az alpolgármester. Bár a szabadságharc elbukott, mégis volt értelme a küzdelemnek, hiszen „Magyarország ezek után soha többé nem volt az az ország, mint 1848 előtt. Nemzetünk akkor megmutatta a legfontosabbat: saját méltóságát, büszkeségét, s azt, hogy itt tettre kész emberek élnek.”
Kovács Lajos ünnepi gondolatait azzal zárta, hogy amikor 1848-ra emlékezünk, a forradalom hevülete mellett jussanak eszünkbe azok a szürke, de munkával teli, kemény hétköznapok is, amelyek előrébb vitték a nemzetet. Mint mondta, meggyőződése, hogy ha „ma, a hétköznapjainkban közösségként, megértéssel, önfeláldozással, szorgalommal küzdünk a jövőnkért, akkor méltó gyermekei lehetünk a forradalomnak”.
Az ünnepi műsorban felléptek az Orbánhegyi Óvoda nagycsoportosai, a Gennaro Verolino Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon zenekara, a Solti György Zeneiskola Vonószenekara, valamint a Forgószél Táncegyüttes. Zárásként Pokorni Zoltán polgármester, valamint Fonti Krisztina és Kovács Lajos alpolgármester jutalmakat adott át azoknak az óvodásoknak, valamint alsó és felső tagozatos általános iskolásoknak, akik a legeredményesebben szerepeltek a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria által kiírt, az 1848–49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos versenyen.Hovihar_es_dijeso_a_forradalom_evfordulojan1
Az óvodások kategóriájában – akik március 15-éhez kapcsolódó rajzokkal pályázhattak – az első helyet a Mackós Óvoda által nevezett gyerekek, Balogh Dorka, Demeter Nóra, Erdei-Bagi Nikolett, Kiss Orsolya és Klement Gabriella szerezték meg. Második helyre a Normafa Óvodába járó Márfai Dalmát, Szentesi Csillát, Szentesi Rékát és Utassy Emesét rangsorolták, a harmadik helyen pedig a Zugliget Óvodából küldött rajzok alkotói, Láng-Miticzky Blanka, Medgyesy Dóra Csilla, Ország-Vladimir Demeter és Kricsfalussy András végeztek.
Az alsó tagozatosok feladata huszárbábuk készítése volt. Ebben a korosztályban a 3. osztályos Traumi Zia, Valaczkai Lilla, Kozma Dóra és Vadász Noémi ért el első helyezést, második lett a 4. osztályos Márton Péter, Bíró Hugó, Kovács Balázs és Vadász Noémi, míg a harmadik helyezettnek járó díjat a 3. osztályos Kónya Hanna kapta. Ők mindnyájan a Kós Károly Általános Iskola tanulói.
A felső tagozatosok négyfős csoportokban történelmi esszékkel mérték össze tudásukat. Ezek közül a legszínvonalasabbnak a Németvölgyi Általános Iskola 7. a osztályos csapatának (Dimanipulosz Daphne, Dimanipulosz Dorina, Juráncsik Árpád és Deák Sándor) munkáját ítélte a zsűri. Második lett a Zugligeti Általános Iskola 7. osztályos csapata (Bódy Bence, Bánfi Barnabás, Havrán Róbert és Horváth Áron), míg az Arany János Általános Iskola 7. a osztályosai (Farkas Tünde, Drábik Gyöngyvér Ágota, Merkel Vivien, Rényi Dorottya és Rényi Kitti) a harmadik helyen végeztek.Dijeso_a_forradalom_evfordulojan
A pódiumra állhattak azok a kiválóan tanuló és sportoló hegyvidéki diákok is, akik az önkormányzati képviselő-testület oktatási és kulturális bizottsága, valamint a XII. kerületi Szabadidősport Központ által kiírt pályázaton elnyerték a „XII. kerület sportjáért” elismerő címet. A 18 év alattiaknál aranyozott emlékplakettet kapott Bánkövi Orsolya úszó, Bihary Dániel Tamás és Bihary Gergely vitorlázó, Hidas Ráchel Judit szinkronúszó, Huszár Panna ritmikus sportgimnasztikázó, Péni István Márton sportlövő, Rési Zoltán floorballos, Rósa Blanka Ráhel röplabdázó, valamint Szakál Szonja dzsúdós.
A 18 év felettiek közül Roa-Pölöskei Divina Janka floorballost jutalmazták. A tanárok, edzők kategóriájában Bede Zsolt részesült az elismerésben, aki tizenhét esztendeje dolgozik testnevelőként a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskolában, illetve labdarúgóedzőként fejleszti tanítványai képességeit a két éve újjáalakult Hegyvidék Sportegyesületben.

z.