Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lendvai_muvesz_bemutatkozasa1

Lendvai művész bemutatkozása

Ismét lendvai alkotó műveivel ismerkedhet meg a hegyvidéki közönség. Dubravko Baumgartner festő, grafikus, a szlovén város képzőművészeti galériája vezetőjének munkáiból ad ízelítőt a Hegyvidék Galéria.

Meglepő alkotások fogadják a Hegyvidék Galéria új tárlatára érkezőket – meglepő, ám szellemes képek. Dubravko Baumgartner a Mura-vidék eltűnőben lévő népi építészetének nyomait dolgozza fel a képzőművészet eszközeivel. Ecsetjén a művészi kifejezés részévé válik a málladozó vakolat alól kilátszó, korhadó gerendázat, a félköríves, sötét pinceablak vagy az elhagyatottságában is mindig izgalmas, ódon szénapadlás. Műalkotássá nemesednek a falusi élet olyan hétköznapi részletei, mint a tyúklétra, vagy az ólajtó.
Baumgartner mestere az imitációnak, az elmúlás lenyomatait (a fakorhadékot, a lepergő habarcsot, a tárgyakra rárakódó piszkot) a látszat ellenére nem kollázsként, hanem pusztán ecsetjével idézi a néző elé, ugyanakkor az ezeket eredetileg hordozó közeg illúzióját szinte teljes mértékben sikerül megteremtenie – magyarázza művészetét több életrajzi írás.Lendvai_muvesz_bemutatkozasa2

Fonti Krisztina alpolgármester a megnyitón arra emlékeztetett, hogy a mostani kiállításnak hosszú előzménye van, hiszen a Hegyvidék régóta szoros kulturális kapcsolatot ápol Lendvával és a Szlovéniában élő magyar képzőművészekkel. „Másfél évtizede kezdődött, amikor az első nemzetközi művésztelepet szerveztük a Hegyvidéken – mondta. – Az itt készült alkotásokat bemutattuk a lendvai vár galériájában, majd a ljubljanai magyar nagykövetségen is. Ezt számos közös kulturális rendezvény követte. Éppen egy esztendeje a Hegyvidéki távlatok című tárlaton húsz itteni művész munkáit láthatta a lendvai közönség.”
Az alpolgármester a szlovéniai művészek hegyvidéki bemutatkozásait is felidézte, köztük a legutóbbit: 2011 őszén Göntér Endre emlékezetes válogatásának adott helyet a MOM Kulturális Központ. A mostani megnyitót Kocsisné Dióssy Krisztina, a Solti György Zeneiskola igazgatójának altfurulya-, valamint Révész Eszter, a zeneiskola tanárának fuvolajátéka tette még hangulatosabbá.

(li)

 

Dubravko Baumgartner képei március 26-ig láthatók a Hegyvidék Galériában. Cím: XII., Városmajor utca 16.