Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Parkolohaz_epulhet_a_Varosmajorban

Parkolóház épülhet a Városmajorban

Lezárták a Városmajor utcai kézbesítőposta melletti ügyfélparkolót, ami miatt kaotikus helyzet alakult ki az egyébként is zsúfolt, autókkal teli környéken. Az intézkedés azonban épp a parkolási gondok megoldása érdekében történt: az irodaház tulajdonosa parkolóházat építene a területen.

Nagy ügyfélforgalmat bonyolít a Budai Központi Kézbesítő Posta a Városmajor utca 35–37. alatt, ide jöhetnek át nem vett leveleikért, csomagjaikért a XII., valamint az I. és II. kerületi lakosok. Sokan autóval érkeznek, a parkolás azonban eddig nem okozott gondot, az érkezők megállhattak járműveikkel a központ mellett. Ám nemrégiben lezárták sorompóval a Városmajor utcából megközelíthető aszfaltozott területet, és biztonsági őrök figyelmeztetik az autósokat arra, hogy ott már nem lehet parkolni.
Az intézkedésnek sokan nem örülnek: a postára igyekvő járművezetők alig találnak parkolóhelyet a közelben, míg a környékbeliek amiatt panaszkodnak, hogy még zsúfoltabb lett az utca. Egy olvasónk lapunkhoz eljuttatott levelében azt írja, „kaotikus helyzet alakult ki a környéken, az autósok a leglehetetlenebb helyeken állnak meg, akadályozva a forgalmat is, a környéken lakók pedig egyáltalán nem tudnak parkolni”.
Az ügyfélparkoló lezárásának okát a legtöbben csak találgatják, illetve az sem jut feltétlenül hiteles információ birtokába, aki a sorompónál szolgálatot teljesítő biztonsági őrt faggatja. Levélírónk például azt a tájékoztatást kapta, hogy „a parkolót véglegesen lezárták, mert a posta már hónapok óta nem fizeti a bérleti díjat a tulajdonosnak, s majd cégeknek és magánszemélyeknek értékesítik a parkolóhelyeket”.
Ennek a magyarázatnak információink szerint nincs valóságalapja. Mint a posta kézbesítőközpontjának helyet biztosító irodaház üzemeltetőjétől, a Gestim Hungary Kft.-től megtudtuk, azért zárták le a területet, hogy azt építkezéshez készítsék elő. Ahol eddig az ügyfélparkoló működött, ott parkolóházat szeretnének létrehozni, amelyet az irodaház bérlői mellett mások is használhatnak majd. Az engedélyeztetési eljárás folyamatban van; amint megszerzik az összes szükséges hatósági hozzájárulást, elkezdődik az építkezés. A kivitelezés körülbelül egy évet vehet igénybe.
„Városfejlesztési céljainkkal egyezik, hogy a Városmajor utcában parkolóház épüljön, támogatunk minden olyan kezdeményezést, ami a környék parkolási gondjainak megoldását segíti” – mondta el lapunknak az önkormányzat városrendezési és főépítészi irodájának vezetője. Szabó-Kalmár Éva hangsúlyozta, hogy a beruházás magántulajdonú ingatlanon, magántőkéből valósulna meg – az önkormányzat a területre vonatkozó beépítési szabályok meghatározásával tudja befolyásolni, hogy milyen méretű, funkciójú épület jön létre. Az érvényes szabályozási terv engedélyezi parkolóház építését, ugyanakkor szigorú kereteket szab az új épület magasságának, aminek a szomszédos ingatlanon álló, egyemeletes műemlék ház tetőgerincéhez kell igazodnia.
A Városmajor utca 35–37-es számú telken 1981 és 1986 között épült fel a maga korában ultramodernnek számító Matáv-telefonközpont a Kossuth- és Ybl-díjas építész, Vadász György tervei szerint. A közel 16 ezer négyzetméteres épület – amelynek tulajdonosa a Gestim-csoport egyik cége lett – ma már Városmajor Office Center néven irodaházként működik, a Matáv-utód Magyar Telekom mintegy 2700, a Magyar Posta pedig 3600 négyzetméternyi területet bérel benne.
Az irodaház méreteihez képest kevés a parkolóhely az ingatlanon, ezért a tulajdonosok már évek óta tervezik a parkolási lehetőségek bővítését. A tervek szerint a telken található földszintes, „C” jelű épület helyén (amelynek alsó szintje az udvarral, felső szintje a Városmajor utcával van egy szintben – ennek tetején található a nemrégiben lezárt felszíni parkoló) olyan parkolóházat alakítanának ki, amelyben egyszerre nagyjából 250 jármű férne el.

z.