Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rezsicsökkentés: sokan fellélegeznek

Kevés dolog van, amiben kormány és ellenzék egyetért, de abban bizonyosan, hogy a magyar emberek számára a keresetükhöz képest túl nagy terhet jelent a közüzemi díjak fizetése. Persze, mindenki másképpen képzeli el, hogyan lehetne ezen segíteni, de a kormány lépett: januárban tíz százalékkal csökkentette a lakossági villamos energia, gáz és távhő árát, s további mérséklést is kilátásba helyezett. Néhány napja a Fidesz aláírásgyűjtést kezdett a rezsicsökkentés megvédése érdekében, hangsúlyozva, hogy ez nem politikai ügy, hanem valamennyi állampolgár közös érdeke. Megkérdeztünk néhány embert a Hegyvidéken, hogyan érinti őket a kormány intézkedése.

*

Bár a Hegyvidéket a módosabb budapesti kerületek között tartja számon a köztudat, természetesen itt is élnek átlagos keresetű és segítségre szoruló emberek. Ilonka néni például fával fűti lakását, mint mondja, néhány éve tért át, azaz vissza erre. Az elmúlt esztendőkben ugyanis annyira felment a gáz ára, hogy a régen legolcsóbbnak számító energiahordozó szép fokozatosan szinte luxuscikké vált.
"Habár kapok szociális támogatást az önkormányzattól, egymagam élek, így minden forint számít – mondja az idős nyugdíjas asszony. – A főzéshez azért gázt használok, a lámpákat is kell néha égetni, nagyon sokat jelent, hogy kevesebbet kell fizetnem. Az én koromban már nehézkes a fahordás, bár mindig akad segítség a szomszédból, de ha tényleg tovább csökkentenék a gáz árát, még akár azt is megfontolnám, hogy ismét azzal fűtök."
Gáborék négy gyermeket nevelnek, mindketten dolgoznak, de "...ahol ennyi gyerek van, szinte lehetetlen spórolni. Igyekszünk ugyan elmagyarázni, hogy mindenki oltsa le maga után a villanyt, ne folyassa csak úgy a vizet, ne legyen bekapcsolva feleslegesen a tévé, a rádió, a számítógép, de mindig mindent nem tudunk ellenőrizni. Hiába figyelünk oda, szorongva várjuk a havi számlákat... Úgyhogy velünk ennél jobb nem is történhetett most."
Szilvia és Péter nemrég házasodtak össze, három hónapos a kislányuk. "A baba miatt sokat fűtünk, hogy a lakás összes helyiségét melegen tartsuk – meséli Péter. – Nem jött jól ez a hosszúra nyúlt tél sem, sajnos, igen magas a gázszámlánk. Mindkét szobánkban cserépkályha van, már régóta tervezzük, hogy átállunk a gazdaságosabb cirkóra, de az átalakítás rengeteg pénzbe kerülne. Sok-sok pelenka árát jelenti számunkra a mostani tízszázalékos csökkentés..."
Csilla és Dénes három éve házasok, még nincs gyermekük. Őket más motiválja abban, hogy aláírják a rezsicsökkentést támogató ívet. "A férjemnek az átlagnál magasabb a fizetése, én sem panaszkodhatok, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nehézkesen élünk meg – árulja el Csilla. – Természetesen mindig jól jön akár néhány ezer forint megtakarítás is, de most nem ez a legfontosabb. Úgy érezzük, alá kell írnunk a papírt, ugyanis biztosak vagyunk abban, hogy még a tizenkettedik kerületben is sokan napi gondokkal küszködnek. Annyiszor hallani, hogy az emberek nem törődnek a másikkal, szerintünk ez remek alkalom, hogy összefogjunk, és kiálljunk egymásért."

(v.)