Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Budapesti_gyozelem_az_Uszok_Ejszakajan

Budapesti győzelem az Úszók Éjszakáján

Elmenni egy strandra, uszodába, és leúszni néhány hosszt – a többség számára magától értetődő kikapcsolódás. Egészen más helyzetben vannak a pikkelysömörrel élők, akik a bőrükön látható jellegzetes, pikkelyesen hámló, elsősorban a térden, könyökön kialakuló gyulladt foltok miatt nem szívesen mutatkoznak fürdőruhában. Pedig a közösségi sport hiánya bizonyítottan megnehezíti mindennapjaikat, az elszigeteltség érzése pedig a gyógyulást is lassíthatja.
Ezen változtatna a Magyar Dermatológiai Társulat, amely a pikkelysömör világnapjához csatlakozva második alkalommal szervezte meg az Úszók Éjszakáját. A Kaposváron, Szegeden, Debrecenben, Pécsett és Budapesten egy időben megtartott programon ezernél is többen gondolták úgy, hogy jelenlétükkel felhívják a figyelmet a pikkelysömörrel kapcsolatos téveszmék eloszlatásának fontosságára.
A hegyvidéki MOM Sportba közel kétszázan jöttek el. Több mint hetvenen az úszóváltóban vettek részt – az öt város között egyórás versenyt hirdettek –, a többiek a versenyzőknek szurkoltak.
„A lakosság két százalékát érintő pikkelysömör immunológiai betegség, nem fertőző, ugyanakkor szinte bárkinél és bármikor kialakulhat” – hangsúlyozta Wikonkál Norbert. A Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának docense elmondta, hogy a betegséget környezeti hatások is kiválthatják, és orvosi beavatkozás nélkül, önmagától nem gyógyul meg.
A tünetek megfelelő kezeléssel megszüntethetők, legtöbbször elegendő kenőcsök alkalmazása, de nagyobb kiterjedésű plakkosodáskor gyógyszerekre is szükség lehet. Lényeges az immunrendszer erősítését szolgáló életmódváltás, amiben a sportnak, így az úszásnak fontos szerep jut.
Egyetértett ezzel Cseh László, a verseny résztvevőinek bemelegítését vezénylő, majd a váltót elindító, világbajnok és olimpiai ezüstérmes úszó is, aki szerint a kezdeményezés elérte célját, mert bebizonyította, hogy az úszás a pillanatnyi egészségi állapotuktól függetlenül képes összehozni az embereket. Az idei Úszók Éjszakáját nagyszerű, 29 450 méteres eredménnyel Budapest nyerte, megelőzve Debrecent, a tavalyi első Kaposvárt, Szegedet és Pécset.

(m.)