Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Eletre_kelt_A_szomoru_kacagany

Életre kelt A szomorú kacagány

Tíz évvel ezelőtt hirdette meg először a hegyvidéki iskolákba járó, valamint a kerületben élő diákoknak szóló „Ketten írtuk” meseíró és illusztráló pályázatot az Ugocsa utcai könyvtár. Az egyedülálló kezdeményezés célja a könyv és az olvasás népszerűsítése.
A pályázatra jelentkezők évről évre egy neves kortárs szerző kifejezetten a könyvtár számára megírt meséjét fejezhetik be, ha pedig kedvük tartja, akár illusztrálhatják is a történetet. Elsőként Lázár Ervin fogadta el a felkérést, őt követte Varró Dániel, Darvasi László, Boldizsár Ildikó, Tóth Krisztina, Békés Pál, Lackfi János, Berg Judit, majd Finy Petra.
Ebben az esztendőben Bosnyák Viktória A szomorú kacagány című meséje várt a gyerekekre, akik jobbnál jobb megoldásokkal örvendeztették meg a számtalan nagy sikerű kötetet jegyző írónőt. A szokásoknak megfelelően valamennyi ifjú irodalmár ajándékot kapott, a legjobbak pedig a saját mesebefejezésüket is felolvashatták a könyvtárban megrendezett ünnepségen.
A díjakat átadó Bosnyák Viktória elmondta, az írásokban számtalan nagyszerű fordulattal és karakterrel találkozott, ezek közül jó néhányat – a szerzők beleegyezésével – szívesen felhasználna a nyomtatásban is megjelenő végleges mesében. Erre a jelenlévők közfelkiáltással felhatalmazták, így a következő Bosnyák Viktória-kötetben a hegyvidéki gyerekek ötleteit is olvashatjuk majd.

(mm)