Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elkeszult_a_vadonat_uj_Alkonyat_uti_lepcso2

Elkészült a vadonatúj Alkony úti lépcső

Újabb állomásához érkezett a nyár végén megkezdett nagyszabású közterület-fejlesztési program, amelynek keretében a javítási feladatok mellett számos kerületi út, járda és lépcső újul meg. Nemrégiben befejeződött az aszfaltozás és a járdaépítés a Koszta József utcában, vadonatúj lépcsőt adtak át az Alkony út végén, kicserélték a szalagkorlátot a Hó utcában, kijavították az úthibákat a Kakukk és a Rácz Aladár úton.

Négy fő iránya van a jelenleg is zajló közterület-fejlesztési programnak: az út-, a járda- és a lépcsőfelújítások, -építések, valamint a kátyúzások – hívta fel a figyelmet az Alkony úti lépcső átadásán Váczi János alpolgármester, aki elmondta, hogy az úthibák kijavítása az időjárástól függően egész évben folyamatosan zajlik, január óta közel ötezer kátyú tűnt el a kerületi fenntartású utakról.
„A munkálatokat részben a kerületi polgárok finanszírozzák, hiszen a javításokat és fejlesztéseket saját bevételei mellett a kommunálisadó-befizetések terhére végezteti el az önkormányzat” – hangsúlyozta az alpolgármester, hozzátéve, hogy az éppen aktuális feladatok kijelölésekor a lakossági kéréseket is figyelembe veszik.
Ennek megfelelően épült át az Alkony út végén található, meglehetősen elhasználódott falépcső. A vadonatúj, közel ötven méter hosszú, betonból és térkőből készült esztétikus lépcső kialakításakor messzemenően szem előtt tartották a gyalogosok érdekeit, a fokokat és a pihenőket úgy építették meg, hogy a talajviszonyok miatt egyébként meredek lépcső minél könnyebben járható legyen. Ezt szolgálja a lépcsőtagok dőlését követő kétoldali korlát is, ami a nehezebben mozgók számára jelent segítséget.
„Az Alkony és a Normafa út közötti jelentős szintkülönbséget áthidaló lépcsőről van szó, amelyen a tapasztalatok szerint nagy a forgalom. A Mátyás király út felső részének környékéről ugyanis erre lehet a legrövidebb úton elérni a menetrend szerint közlekedő buszokat” – emlékeztetett Váczi János.
Az önkormányzat jelenleg tíznél is több kerületi lépcső felújításán, komfortosításán dolgozik. Ezek között van a közeli óvoda miatt jelentős forgalmú Csermely úti lépcső, amelyet az alapoktól építenek újjá, illetve a Susogó utcai, ahol a járófelület és a lépcsőfokok hibáinak kijavítása mellett egy összekötő járdát is építenek az alsó lépcsőkar és a Diós árok között.Elkeszult_a_vadonat_uj_Alkonyat_uti_lepcso1Befejeződtek a Koszta József utcai rekonstrukciós munkák. Ennek során a Hegyalja út és a Liptó utca közötti 216 méteres szakaszon, mintegy 1306 négyzetméteren leaszfaltozták az útpályát, valamint 240 négyzetméteren a járdát is felújították.
Ötven méter hosszan kicserélték a már javíthatatlan, elrozsdásodott és több helyen sérült szalagkorlátot a Hó utcában, míg szilárd burkolatot kapott a Kakukk út 26. előtti, 120 négyzetméteres, a csapadékvíz miatt korábban erősen sáros terület. A zsákutcai részen a nagyobb biztonság érdekében az út végét szalagkorláttal is lezárták. Szintén elkészült a Rácz Aladár út 158. előtti sérült útpálya kijavítása.
A végéhez közeledik a Szilassy út felső szakaszának rendbetétele, ami magában foglalja az alépítmény megerősítését és az útszakasz nagyfelületű aszfaltozását. Nemsokára befejeződik a parkolók felújítása a Csörsz utcában, ahol a régi, murvás beállókba a Dr. Koltai Jenő Sportközponttól egészen az Avar utcáig gyephézagos burkolat kerül. Az átépítésnek köszönhetően megszűnik a sár kihordása az útpályára.
Jó ütemben halad a Sárospatak utca hajtűkanyar utáni szakaszán a gyalogjáró és a kismértékben megsüllyedt útpályát megtartó támfal kialakítása. Utóbbira azért van szükség, mert ismeretlenek az elmúlt években a föld kihordásával szabálytalan parkolókat létesítettek az út jobb oldalán, és ez meggyengítette az útpálya szerkezetét.
Több mint egy tucat erős, az autókkal való ütközést elviselő U-alakú oszlopot helyeznek a parkolósáv és a járda közé a Szent János Kórház mellett, ahol emellett folyamatban van a gyalogjáró hibáinak javítása. Dolgoznak a Zsolna utcában is, itt a Zsibói és a Matyó utca között mindkét oldalon kijavítják, illetve pótolják a hiányzó járdát. Hasonló munka zajlik a Városmajor utcában, amelynek páros oldalán, a Kék Golyó utcától indulva, felújítják a térköves gyalogjárót.

mm.