Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Famentés a Gesztenyésben

Huszadik alkalommal invitálja a Gesztenyés kertbe a népszerű park fáiért aggódó természetvédőket Gerstl József, a Novotel Budapest City főkertésze. Az önkéntesek november 16-án délelőtt összegyűjtik a faleveleket a sétány környezetében, valamint elültetnek több gesztenyefát.

„Hogy ebben az évezredben is gyönyörködhessünk szépségükben, és szívhassuk az ő általuk létrehozott friss levegőt, árnyat adó lombjuk alatt sétálgatva” – írja immár huszadik alkalommal Gerstl József azon a meghívón, amely a Gesztenyés kert fáinak megmentésére hívja fel a figyelmet. A feladat minden évben ugyanaz: a résztvevők zsákokba gyűjtik a lehullott leveleket, hogy így védekezzenek a gesztenyefák ádáz ellensége, az aknázó moly ellen. Az apró, de annál veszélyesebb rovar ugyanis az avarban vészeli át a telet, hogy aztán tavasszal kikelve ismét megtámadja a növényeket, amelyeket idővel teljesen elpusztít.
Szerencsére, a Gesztenyés kert fái ebből a szempontból ma már biztonságban vannak, hiszen a Novotel Budapest City főkertészének felhívása elérte célját, a park sétányáról szinte teljesen sikerült száműzni a máshol még mindig komoly károkat okozó aknázó molyt. Persze, ez nem azt jelenti, hogy már nincs szükség az avargyűjtésre, ugyanis e nélkül gyorsan ismét elszaporodnának a kifejezetten a fehér virágú gesztenyefákat pusztító élősködők.
Ezért tartja meg évről évre fáradhatatlanul a famentő programot Gerstl József, aki most is számít az önkéntes kertészek segítségére. A jelentkezők november 16-án 10.30-kor találkoznak a Novotel zenepavilonjánál. A szükséges eszközöket, kesztyűt, zsákot és gereblyét a szervezők biztosítják. Aki ragaszkodik saját kedvenc lombseprűjéhez, vagy a levelek összeszedését megkönnyítő másfajta kerti szerszámához, természetesen bátran magával viheti azokat.
A munkában részt vevőknek büféasztallal kedveskednek, ezenkívül mindenkinek jár egy keresztrejtvény, amelynek helyes megfejtői között értékes nyereményeket sorsolnak ki. Díjazzák a legaktívabb csapatokat is, a győztesek egy tizenkét szeletes gesztenyekrémtortát, valamint ebéd- vagy vacsorameghívást kapnak.
A húszéves jubileum tiszteletére különleges programokkal várják a környezetvédőket. A szálloda aulájában a Hegyvidék újság korábbi munkatársa, Janzsó Tamás, valamint Kőszegi Gábor természetfotóiból nyílik kiállítás. A Vienna Conservatorium előadásában felcsendül Gerstl József környezetvédelemről írt dala, az ilyenkor szokásos bemelegítő tornáról pedig a Green Fitness and Beauty edzői gondoskodnak. Nem hiányozhatnak a neves vendégek sem, biztosan eljön Bálint György, azaz „Bálint gazda” és Sándor György humorista.
Az avargyűjtés mellett ezúttal fatelepítésre is sor kerül, a támogatóknak köszönhetően több nagyméretű, három-négy méter magas csemetét ültetnek el. Az aknázó molynak ellenálló, rózsaszín virágú gesztenyefa-növendékek az Alkotás utca és a zenepavilon között korábban kényszerűségből kivágott beteg növények helyére kerülnek. Egy csemete dézsába kerül, ezt a régi tabáni temetőből megmaradt, betemetett kút tetején állítják fel.

(-ály)