Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gepardok_a_masodik_helyen

Gepárdok a második helyen

Háromszáztizenhét kilométer megtétele után idén is a Hegyvidékre futott be a Bécs–Pozsony–Budapest Ultramarathon futóverseny mezőnye. A MOM Sport nagycsarnokában megtartott eredményhirdetésen az összetett győztese, Zabari János állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Váltóban a XII. kerületben edző és több hegyvidéki futóval felálló ELTE Sashegyi Gepárdok csapata a második helyet szerezte meg.

A bécsi Práter Stadionból rajtolt el október 19-én a hagyományos Bécs–Pozsony–Budapest Ultramarathon mezőnye, s a versenyzők négy nappal később, nemzeti ünnepünkön (a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásának is köszönhetően) a Csörsz utcai MOM Sportban értek célba. A verseny három ország több mint negyven települését érintette, a programot félmaratoni tette teljessé a zárónapon.
A 317 kilométeres távot a férfiak közt a leggyorsabban a címvédőként mind az öt szakaszt megnyerő Zabari János teljesítette, az ezüstérem Bogár László, míg a bronzérem az élete első Bécs–Pozsony–Budapest Ultramarathonját teljesítő Belej Bálint nyakába került.
Az összetett győztese lapunknak elmondta, hogy egész évben a címvédésre készült. „Fizikailag rendkívül megterhelő a verseny, de legalább ennyire fontos, hogy mentálisan is minden rendben legyen. Ha menet közben fejben elfárad az ember, azt szinte lehetetlen kipihenni” – beszélt a nehézségekről a 45 éves sportoló, hozzátéve, jövőre megpróbálja harmadszor is megszerezni a legjobbnak járó kupát.
Egyéniben két női versenyző indult, a svéd Frida Södermark végül remek idővel utasította maga mögé a tavalyi bajnokot, Czibók Ágnest, míg váltóban a Dover Nyelviskola csapata állhatott fel a dobogó legfelső fokára, megelőzve a Beda Szabolcs, Deli Gergely, Pach Péter Pál, Szabó Gábor, Varga Dániel összetételű ELTE Sashegyi Gepárdokat és a Duna Aszfalt Tiszakécske futóit.
A második helyezett váltó tagja, Szabó Gábor kiemelte, nem csupán a csapat, hanem a futóklub tagjainak nagy része is XII. kerületi. Elsősorban a Sas-hegyen és a Csörsz utcai TF-pályán készülnek a versenyekre.
„Már öt éve működik az ELTE Sashegyi Gepárdok futóklub, azóta a színvonalas és – ami legalább ennyire fontos – jó hangulatú edzések híre terjed, és sokan csatlakoztak hozzánk – mondta a csapat felkészítésében is szerepet vállaló Szabó Gábor, aki szerint a táv legyőzése az erő tudatos beosztását igényli. – Igazi kihívás ez számunkra, hiszen mi elsősorban a futás élményéért versenyzünk, bár azt sem bánjuk, ha minél előrébb végzünk.”
A „gepárdok” két éve másodikak voltak a Bécs–Pozsony–Budapest Ultramarathonon, tavaly pedig győztek, így ezúttal címvédésre készültek. Ez végül nem sikerült, amiben a kiváló ellenfelek mellett talán annak is szerepe volt, hogy öt nappal a bécsi rajt előtt részt vettek az országos bajnokságnak számító SPAR Budapest Maratonon. Méghozzá sikeresen, hiszen Szabó Gábor a 3., Beda Szabolcs a 4., Deli Gergely pedig a 6. helyen ért célba. Ráadásként olyan bravúrt vittek véghez, ami előttük még egy klubnak sem sikerült: az ELTE ADSK színeiben a csapatverseny első és második helyét is elhódították a harmadik helyezett Honvéd előtt.
„Az előzményeket tekintve büszkék lehetünk a mostani eredményünkre. Úgy érzem, nincs messze a jelenlegi első helyezettek szintje” – bizakodott Szabó Gábor, aki reméli, egy év múlva ismét győztes csapat tagja lehet. (A futóklubhoz a gebregab@gmail.com e-mail címen vagy a 06/20-777-4237-es telefonszámon lehet csatlakozni.)

(em.)