Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kuzdelem_az_elgombasodas_ellen

Küzdelem az elgombásodás ellen

Miért kívánjuk az édességet? Milyen kapcsolatban van a cukorbevitel a szervezet elgombásodásával? Hogyan szabadulhatunk meg az akár súlyos betegségeket is okozó candidától? Egyebek közt ezekre a kérdésekre is választ kapott az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem hallgatósága dr. Szolnoki Lajos háziorvos-természetgyógyász előadásán.

A candidák jelen vannak az egész világon, feladatuk a lebontás, ami rendkívül fontos szerepet kap a természet körforgásának fenntartásában. Ezt az egyensúlyt rúgta fel az emberiség, ami ahhoz (is) vezetett, hogy az egyébként hasznos gombák a szervezetbe kerülve egészségkárosító hatást fejtenek ki – szögezte le az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásának bevezetőjében dr. Szolnoki Lajos.
A háziorvos-természetgyógyász egy megdöbbentő felismerést is megosztott a résztvevőkkel, a felmérések ugyanis azt mutatják, hogy a gombásodás a súlyos betegségek „előszobája”. Ezt bizonyítja, hogy a rákbetegek valamennyien gombáktól is szenvednek – ugyanakkor az elgombásodott szervezetben nem feltétlenül alakul ki rosszindulatú daganat.
A candida gombák szinte minden módon terjednek, kontakt úton, szájon át, táplálékkal, vagy akár a levegőben. A szervezetbe bejutott candida a cukrok lebontásából nyeri a fennmaradásához szükséges energiát, eközben hangyasavat, alkoholt, vajsavat, tejsavat és propionsavat termel, ezért érez a beteg csípő fájdalmat, amikor egyébként nincs húgyúti gyulladása.
Elszaporodását segítik az antibiotikumos kezelések, mivel ezek tönkreteszik a gyomorflórát, amelynek helyét a gombák foglalják el. Ezenkívül a magas hormontartalmú fogamzásgátlók, a hosszas szteroidos kezelés, az alkoholizmus, a táplálékallergia, a szerzett immungyengeség, a vírusinfekciók és a fokozott édességfogyasztás valósággal fellobbantják a candidás fertőzéseket. Jelenlétére utal a fogmosás után fehéren maradó nyelv, az erősen száraz bőr, a rossz körmök, valamint a haspuffadás.
Gyakori kórkép a reflux, emiatt évekig gyomorsavlekötőt szed a beteg, ennek viszont gyakran gombásodás a következménye. A gyomorszáj záróizma a gomba toxinja miatt petyhüdten bénult állapotba kerül, amit mások mellett az erős szájszag, illetve a fekve visszafolyó gyomorsav jelez. Amint a gombásodásnak vége, a záróizom ismét működni kezd, és megszűnnek a kellemetlen tünetek.
Az elgombásodás sokáig rejtve maradhat, később kedélybetegséget, nőgyógyászati zavarokat és – különösen nőknél – visszatérő hólyaghurutot eredményezhet. Mivel az immunrendszer akár évekig is képes leküzdeni, az időközben jelentkező tüneteket gyakran félrekezelik. Ezért fontosak az íriszdiagnosztika, a táplálékallergia-vizsgálat, valamint a szerológiai vizsgálatok, amelyek egyértelműen kimutatják a candidák jelenlétét.
Ami a terápiát illeti, léteznek természetes gombaölő szerek: ilyen a kakukkfű, a borsmenta, az olajfa, a grapefruitmag-kivonat, az aloa vera, míg a leghatékonyabb a fokhagyma, amely rendbe rakja a bélflórát, miközben elpusztítja a gombákat. Egyébként akinek a nyelvét csípi a fokhagyma, annak bizonyosan valamilyen candida van a szervezetében.
A sikeres gombakezelés alapja a gyógyulásig tartó, cukor- és élesztőmentes diéta – nyírfacukrot bátran lehet fogyasztani –, a probiotikumok bevitele, a normál bélflóra visszaépítése érdekében a sör, bor, édes italok elhagyása, az óvszerhasználat, a monogámia, továbbá a hagyományos szexuális magatartás. Szintén idetartozik a pamut alsónemű viselése, a műanyag cipők, ruhák kerülése, a cipők formalinos fertőtlenítése, valamint a célzott antimykotikus kezelés.
A diéta során különösen az édességekről nehéz lemondani, hiszen ezek segítik az endorfintermelődést, ami legalább néhány percig boldoggá teszi az embert. Ez még akkor is igaz, ha a jó érzésnél sokkal tovább tartanak az ezt követő kellemetlen tünetek. A lágy részes fertőzés kikezelése legalább három hónap, a több szervre kiterjedő fertőzés megszüntetése minimum fél évet vesz igénybe.
Érdemes tudomásul venni: hiába táplálkozunk egészségesen, a gombák nem engedik a megfelelő felszívódást a bélben, ezért kell betartani a fenti szabályokat. Kevesen tudják, hogy a gombák a mély hát-, nyaki és vállizmokat is megtámadják, ez pedig akár fülzúgást is okozhat. Az ízületeket ilyenkor helyre kell rakni, a gombás izomgyulladás azonban csak a célzott kezelésre reagál.
Végezetül dr. Szolnoki Lajos egy XII. kerületi érdekességre is felhívta a figyelmet. A tapasztalatok szerint a budai hegyvidék Lyme-kór szempontjából az egyik legfertőzöttebb terület Európában, ez a vizsgált betegek közel húsz százalékát érinti. Érdekesség, hogy a krónikus reumatológiai betegségekben szenvedők húsz százaléka valójában Lyme-kóros.

Knp.