Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mar_az_ovodasok_is_tudjak

Már az óvodások is tudják

Semmelweis Ignác még mindenkit meglepett korszakalkotó felismerésével, sok ellenállás révén érte el kollégáinál, hogy fertőtlenítsék a kezüket, mielőtt megvizsgálják a várandós anyákat. Ma már az óvodások is tudják, hogy naponta többször szükséges alaposan kezet mosni, nem csupán étkezés előtt, vagy az illemhely használatakor, de hazaérkezés, buszozás, villamosozás, állatsimogatás és olyan tárgyak érintése után is, amik szennyeződést hordozhatnak.
Az ENSZ október 15-ét a kézmosás világnapjává emelte, ennek apropóján az Orbánhegyi Óvodában a gyerekek játékos foglalkozásokon mutatták meg, mi mindent tudnak e témáról. Óvónőjük kérdésére egymás szavába vágva sorolták, ki hányszor mos kezet naponta.
A kicsik montázsokat, képeket készítettek, majd a csoportfoglalkozás után meghallgatták Fekete Ferencet, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosát, aki arról beszélt, miért kell alaposan megmosni a kéz minden részét, miért hasznos a körömkefe használata, és milyen betegségek előzhetők meg a rendszeres kézmosással. Mindezek után nem volt meglepő, hogy lelkesen részt vettek a gyakorlati bemutatón is.
Az önkormányzat számára igen fontos, hogy az óvodásokat minden szempontból az egészséges életmódra neveljék a hegyvidéki intézményekben. Épp ezért a helyes táplálkozás, a rendszeres mozgás mellett a higiéniára is nagy hangsúlyt helyeznek mindenhol – emelte ki a rendezvényen Fonti Krisztina alpolgármester.
Az Orbánhegyi Óvodában az óvónők mindennap tapasztalják, hogy a gyerekek, amikor csak kell, szívesen mosnak kezet – tette hozzá Tóth Balázsné. Az óvodavezető elmondta, nagyon lényeges, hogy az apróságok otthon és tágabb környezetükben is lássák a jó példát, mert csak így tud később is a szemléletük részévé válni a higiénia iránti igény.

(a)