Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyelvi nagykövetek

Hazánkban a lakosság alig harminc százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet – derült ki a Parlamentben megtartott Első Nyelvi Nagykövet Csúcstalálkozón, amelyen nyelvtanárok, középiskolás diákok, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselői vettek részt. Ezen segítene az AmCham által elindított Nyelvi Nagykövet Program (Language Ambassador Program) – ehhez ebben az évben a hegyvidéki Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium is csatlakozott.
Az együttműködés célja a nyelvtanulás ösztönzése a középiskolások körében. A kamara tagvállalatainak önkéntesei (a többi között a Hewlett-Packard, a Morgan Stanley, a Celanese BBSC munkatársai), az úgynevezett nyelvi nagykövetek ellátogatnak a programban részt vevő középiskolákba. A tanórai keretek közé illesztett, angolul zajló, kötetlen beszélgetéseken a saját területükön elismert és sikeres szakemberek egyebek mellett arról mesélnek, milyen szerepe volt a nyelv ismeretének karrierjük építésében, illetve hogyan tudják kamatoztatni ezt a tudást az élet más területein.
Mindemellett egyéb programokat is kínálnak a multinacionális cégek. A HP például meghívja magához a diákokat, akik megismerkedhetnek a mindennapok idegen nyelvi kommunikációjával.

(-os)