Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rekorddontes_kamarazenekarral

Rekorddöntés kamarazenekarral

Liszt-, Kossuth-, MSZOSZ-, Prima Primissima-díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje és Tátrai Vilmos-emlékgyűrű – Szenthelyi Miklós, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára a klasszikus zene világának ismert és elismert alakja. Fiatal, tehetséges végzős tanítványaiból huszonöt évvel ezelőtt megalakította a Magyar Virtuózok Kamarazenekart. A csak vonósokból álló együttes sikeres külföldi pályafutást mondhat magáénak, immár világhírnévre tett szert.
Szenthelyi Miklós a muzsika szerelmese. Hatvankét esztendősen is napi öt-hat órát gyakorol, és saját bevallása szerint azért csak ennyit, mert nem akarja ezzel terhelni a szomszédjait. Azonban ránk, hegyvidékiekre, édes teher vár november 16-án.
A hegedűművész és kamarazenekara immár ötödik alkalommal maratoni koncertsorozattal kényezteti közönségét, amivel magyar és Guiness-rekordot állít fel. „Megtisztelve érzem magam, hogy szerény kis jegyzőkönyvvezetőként részt vehetek ebben a szó legnemesebb értelmében vett küldetésben. A művészet és a kultúra közvetítése ez. Bizonyíték, hogy a komolyzenei koncertek valódi értéket hordoznak!” – méltatta az eseményt Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke, akinek a feladata lesz, hogy lehetőleg másodperc pontossággal formáljon a muzsikából jegyzőkönyvet.
„Egy ilyen típusú vállalást csak úgy lehet teljesíteni, ha az ember nem áll le. Életem jelentős százaléka a gyakorlásról szól, de bevallom, azért ez nekem is nagy megpróbáltatás. Komoly szellemi és fizikai teljesítményre lesz majd szükség” – mondta Szenthelyi Miklós, aki viccesen azt is hozzáfűzte: hasonló feladatra kizárólag a fiataloknak szabad vállalkozniuk.

(b.)