Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Toklampasok_boszorkak_es_koporsotorta

Töklámpások, boszorkák és koporsótorta

A halloween eredetileg az új év, illetve a boszorkányok és szellemek ünnepe, ősi kelta néphagyomány. Mára elsősorban az amerikai változata maradt fenn, amikor töklámpásokkal felszerelkezett, rémisztő lényeknek öltözött gyerekek kopogtatnak be némi édességért a szomszédokhoz. Ezt a szokást eleveníti fel immár nyolcadik éve a Németvölgyi iskola, ahol az angolos osztályoknak, alsósoknak és felsősöknek idén is vidám partit szerveztek.

Szomszédolással indult, játékos feladatokkal folytatódott, tortaevéssel végződött a hagyományos halloween-nap a Németvölgyi Általános Iskolában, ahol most először mind a nyolc évfolyam részt vett a „rémisztően vidám” programokon. A boszorkányoknak, szörnyeknek, különböző démoni lényeknek öltöző – voltak azért olyanok is, akik inkább tündérjelmezt választottak – alsósok és felsősök ezúttal is külön ünnepeltek.
A kisebbek közös megnyitón mutatták be versmondó, éneklési tudományukat, majd következtek a forgószínpadszerűen összeállított feladatok. Valamennyi feladvány – a daltanulás, a rejtvények, a kézműves feladatok, vagy éppen a játékos vetélkedő – egytől egyig a halloween ünnepkörét elevenítette fel. A pedagógusok figyeltek arra, hogy angolszász ünnepről lévén szó, a nyelvgyakorlás se maradjon el, ezért minden állomáson elhangzottak angol szavak és kifejezések, ahogyan az alapinstrukciókat is angolul kapták a gyerekek.
„Némileg változtattunk a szokásokon, ugyanis idén az angoltagozatosok mellett a természetbarát-osztályok is meghívást kaptak a rendezvényre, ezért igyekeztünk az alapkifejezésekre koncentrálni – mesélte az alsós programot szervező Dimanopulosz Andrea. – Szerencsére ebből nem adódott különösebb fennakadás, hiszen a nyelvóráknak köszönhetően a színeket, számokat, állatok neveit, valamint a legfontosabb vezényszavakat ismerik a természetbarát-osztályba járók. A program egyébként az ismerkedésre is alkalmat adott, a gyerekek bejárták egymás tantermeit, a teljesített feladatok után ajándékokat kaptak. A legvégén pedig mindenki közösen süteményezett – az »áldozat« ezúttal, az egyik szülő felajánlásának köszönhetően, egy igazi koporsótorta volt.”
A Németvölgyi alsós igazgatóhelyettese arra is felhívta a figyelmet, hogy az iskola angoltagozatosai az első két évben heti kétszer, harmadikban háromszor, negyedikben pedig már négyszer járnak angolórára, ezenkívül angolul beszélő tanárok foglalkoznak velük a napköziben. Felsőben minden héten öt nyelvóra, valamint két alkalommal délutáni társalgás is szerepel az órarendben.
Az angol munkaközösség vezetője, Dósáné Farkas Ildikó elmondta, hogy a nagyobb diákok csapatokat alkottak, majd elkészítették saját menetlevelüket, így vágtak neki a hat állomásból álló akadályversenynek. Mivel a vetélkedőn nem csupán az angolosok vehettek részt, ezúttal kevésbé számított a nyelvtudás, inkább tréfás feladatokat kaptak a gyerekek. A helyes megoldásokért pontok jártak, emellett értékelték a legötletesebb jelmezt és süteményt – a csapatok otthon készített, a halloweent megidéző édességgel válthattak jegyet a versenyre –, valamint a legjobb verset és mondókát.

M.