Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megalakult_az_Idosugyi_Tanacs

Megalakult az Idősügyi Tanács

Megtartotta első ülését a kerületi Idősügyi Tanács, amely véleményével, javaslataival a Hegyvidéki Önkormányzatot segíti a jövőben. Az összejövetelen elhangzott, hogy egy virtuális gondozási központ is létrejöhet hamarosan.

A Hegyvidéken élők harminc százaléka hatvan év feletti. Őket képviseli a kerületi Idősügyi Tanács, amely lehetőséget kap arra, hogy alakítsa az önkormányzat idősügyi politikáját – emelte ki Kovács Lajos szociális területekért felelős alpolgármester az újonnan létrehozott szervezet alakuló ülésén. Konzultációs, véleményt formáló testületről van szó, azaz javaslatokat, ajánlásokat fogalmazhat meg, ugyanakkor nincs semmiféle döntési jogköre.
Az időseket érintő ügyekben az önkormányzat előzetesen egyeztet a tanáccsal, a megbeszélések eredményét a szervezet elnöke, Kovács Lajos tolmácsolja a képviselő-testületnek, valamint az önkormányzat bizottságainak. A tagok közé meghívást kaptak a Normafa, a Virányos és a Kiss János altábornagy utcai idősek klubjainak, valamint a Jókai Klubban működő nyugdíjasklubnak és a Kulturális Szalonnak a képviselői. Rajtuk kívül tanácskozási joggal vesznek részt az üléseken a kerületi egyházi szervezetek. A társelnök a tagság döntése értelmében Staengler Ferencné lett.
Jelenleg közel húszezer 60 és négyezer-nyolcszáz 80 év feletti ember lakik a kerületben. Utóbbiak közül alig néhány százan kapcsolódnak be valamelyik önkormányzati programba. Szokoli Erzsébet, a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ vezetője szerint ez örvendetes, hiszen feltételezhető, hogy a kimaradókat a családjuk támogatja, ám lehetnek olyanok is közöttük, akik segítségre szorulnak. A cél az, hogy a kerületi idősek valóban támogató környezetben élhessenek – emelte ki a szakember.
A helyi egyenlőségi programot bemutató Müller Csaba elmondta, hogy ez öt célcsoporttal, a mélyszegénységben élőkkel, a romákkal, a gyerekekkel, az idősekkel és a fogyatékkal élőkkel foglalkozik, azt vizsgálja, számukra hogyan érhetők el a társadalmi szolgáltatások. Az önkormányzat népjóléti irodájának vezetője emlékeztetett: bár a XII. kerület országos összehasonlításban is az egyik leggazdagabb település, itt is élnek nélkülözni kénytelen idősek. A program feladatait rendszeresen felülvizsgálják, ebben pedig mostantól az Idősügyi Tanács is szerepet kaphat.
A jövőről szólva Kovács Lajos kiemelte: jelenleg a majd’ húszezer kerületi idős ember egy-két százalékát érik el a kerületi gondozási központok. Ezért határozott úgy az önkormányzat, hogy társadalmi program keretében létrehoz egy virtuális gondozási központot. A tanács tagjaira ezen a téren fontos feladatok hárulnak: segítenek a támogatásra szorulók felkutatásában, valamint az önkormányzat figyelmébe ajánlják azokat a megbízható polgárokat, akik önkéntesként szeretnének részt venni a programban.
A segítségnyújtás az elképzelések szerint az élet minden területére kiterjedne, a felolvasástól a vásárlásban való segítségen át a mesteremberek ajánlásáig. Ez utóbbival kapcsolatban Szokoli Erzsébet jó hírrel szolgált: a házi gondozottakhoz csak azokat a szerelőket küldik ki, akik korábban már bizonyították, hogy megfelelő áron és jól dolgoznak, ráadásul megbízható szakemberek.

(M.)