Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ünnepi megemlékezés a TF-en

Október 23-a alkalmából a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának hallgatói és tanárai együtt emlékeztek 1956 hőseire és áldozataira. Az ünnepi beszédekben a szervezői feladatai miatt internált tanár, Verbényi József, valamint a forradalom másnapján halálos lövést kapott öttusaedző, Hegedűs István alakját idézték fel a sporttársak.

„Hangja mindenkinek van”

Alföldi parasztcsaládban nem nagy dolog, hogy tudunk és szeretünk is énekelni, ott úgy tartják, hogy hangja mindenkinek van – mondta Lovász Irén, Kondor Katalin kérdésére válaszolva, a Barabás Villa legutóbbi pódiumbeszélgetésén. A népdalénekesként ismertté vált etnográfus, folklorista, egyetemi tanár nemcsak a népdalgyűjtésekről, de a zene, az éneklés gyógyító hatásáról is mesélt.

"A Cavinton a legismertebb, de csak az egyik"

Több évtizedes, az alkaloidkémia területén elért, nemzetközileg is számon tartott tudományos eredményeiért, kiemelkedő oktatói, publikációs és szakmai, közéleti tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Kalaus György, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa, a Szerves Kémia és Technológia Tanszék oktatója. A jeles alkalomból elkötelezettségéről, sikerekről és a családjáról beszélgettünk a professzorral.

Az ősz csendes pompája

A környezetünkben élő növények nagy része látványos változáson megy keresztül mostanában. Leveleik előbb kiszínesednek, majd lehullnak. De miért, s milyen folyamatok idézik elő és szabályozzák ezeket a változásokat?

Egészségiskola az időskori problémákról

Egészségségmegőrzési céllal új, időseknek szóló programsorozatot indított a Kulturális Szalon. Első alkalommal a gerinc problémáiról, valamint a csontritkulásról hallgathattak meg előadást az érdeklődők.

Olimpikonokkal úsztak a transzplantáltak

A szervátültetésen átesettek képesek teljes és – ami ennél is fontosabb – boldog életet élni. Egyebek mellett ez is kiderült a tizenötödik szervdonációs és transzplantációs Európa- és világnap hazai sporteseményein, amelyeknek a MOM Sport csarnoka adott otthont.

„Csipkerózsika” program gyerekeknek

Folytatja az önkormányzat az általános iskolás tanulók körében először tavaly meghirdetett lisztérzékenységi szűrőprogramot. A 2013–2014-es tanévben az első osztályosok gyorstesztes vizsgálatát végzik el a szolnoki Lisztérzékenyek Egyesülete közreműködésével.

A sport nemzeti kincs

Hagyományteremtő szándékkal Nemzetközi Sportmenedzsment Konferenciát szervezett a Hegyvidéki Önkormányzat és a MOM Sport. A neves külföldi és hazai szakemberek részvételével megtartott fórumon egyebek közt az állami sporttámogatás rendszeréről, a versenyképesség kérdéséről és az ehhez kapcsolódó szponzorációról esett szó.

Látogatócsúcs és sztárvendégek a Fitparádén

Szép lányok és erős emberek, no meg a kerületi sportegyesületek és iskolák részvételével rendezték meg a hagyományos hegyvidéki Fitparádét a MOM Sportban. Megválasztották a FitModel World idei győztesét: a következő évben Mészáros Rafaella képviseli Magyarországot a legnagyobb tengerentúli fitneszszépségversenyeken.

Ismét áll a Szani a János-hegy lábánál

Sokáig úgy tűnt, végleg elbúcsúzhatunk a Hegyvidék egyik fontos építészeti örökségétől, a „Szanitól”, amelyet úgy nyilvánítottak védetté 1996-ban, hogy a védelem tárgyát, a régi villaépületet addigra a föld színével tették egyenlővé. Bár a régi falak helyett ma már újak állnak, a helyi védelemnek köszönhetően korhű módon születhet újjá az egykori gyermekszanatórium völgy felé néző főépülete.

Bolgár pedagógusok látogatása

A Tengeri Akadémia 2020 program keretében bolgár pedagógusokat fogadott a Hegyvidéki Önkormányzat. A vendégek megismerkedtek a kerületi óvodák és iskolák működésével, valamint – Bulgária budapesti nagykövetével együtt – szakmai konferencián vettek részt a Jókai Klubban.

Matematikai alkotóház a Hegyvidéken?

Holló-Szabó Ferenc, az ELTE TTK tanára gondolt egyet, és Kányádi Sándor tanácsára úgy döntött, a Lívia-villában létrehozza Magyarország első matematikai alkotóházát. Itt játékosan, interaktív keretek között lehetnek együtt a talentumok, a távolságtartók pedig rácsodálkozhatnak a diszciplína végtelen csodáira.

Életpálya és jövőkép az óvodákban

Életpályamodell, beiskolázási korhatár, megváltozott besorolási rendszer – egyebek mellett ezekkel a minden pedagógust érintő és érdeklő kérdésekkel foglalkozott az a konferencia, amelyet az idén tizenharmadik alkalommal megrendezett Budai Nevelési Napok keretében tartottak. A kétnapos pedagógiai programsorozatot ezúttal a Hegyvidéki Önkormányzat oktatási irodája szervezte, s jó lehetőséget kínált az óvodapedagógusoknak ismereteik bővítésére és az eszmecserére.

Megalakult az Idősügyi Tanács

Megtartotta első ülését a kerületi Idősügyi Tanács, amely véleményével, javaslataival a Hegyvidéki Önkormányzatot segíti a jövőben. Az összejövetelen elhangzott, hogy egy virtuális gondozási központ is létrejöhet hamarosan.

Nárciszokkal a betegekért

Óvodások és iskolások százötven nárciszhagymát ültettek el a Királyhágó tér sarkán kialakított virágágyásban. A Magyar Hospice Alapítvány kezdeményezésére, a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával megtartott program azt jelképezi, hogy mindnyájunkat megilleti az emberi méltóság egészen életünk legutolsó pillanatáig.

Százötven hegyvidéki kutyapiszokgyűjtő

Hosszú távon is sikeresnek bizonyult a Hegyvidéki Önkormányzat által tavaly elindított „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!” elnevezésű, társadalmi célú kampány, amely a felelős kutyatartás, ezen belül a kutyaürülék összeszedésének fontosságára hívta fel a figyelmet. A kerületben élők kéréseit is figyelembe véve az idén októberben további ötven helyszínen helyeztek ki messziről is könnyen felismerhető, zacskóadagolóval ellátott dizájnkukákat.

Közös érdek, hogy rend legyen a Normafánál

A Normafa Park rehabilitációjának egyik – de nem az egyetlen – eleme a történelmi sípályák rekonstrukciója, ezért az elképzelések megvitatására, véleményezésére konferenciát rendeztek több civilszervezet és sportszövetség részvételével. A meghívott szakemberek a legfontosabb, megfontolásra javasolt sportszakmai és természetvédelmi szempontokat sorakoztatták fel előadásaikban.