Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nektra_lekvar_ugralovar1

Nektár, lekvár, ugrálóvár

Egy ötéves forma kislány az anyukájával érkezik a Virányosi Közösségi Házba. A kerítést díszítő hatalmas molinóra téved a tekintete, amelyen barátságos méhecske mutat a feliratra: Méz- és Lekvár Fesztivál. Az apróság bizonyára nem tudja, mit jelentenek a színes betűk, de minek is kérdezné meg?! Minden egyértelmű.
A bejárat jobb oldalán egy kedves bácsi mesekönyveket árul. A kislány végigfut rajtuk a szemével, majd arrébb csodálattal nézi az ugrálóváron játszó gyerekeket. Felpillant az édesanyjára, és megkérdezi: „Ugye, én is mehetek?” „Persze hogy mehetsz!” – érkezik a válasz, mire máris szalad, és elvegyül a vidám forgatagban.

– Először járnak itt? – kérdezem a magára maradó Enikőt, aki közben végig Lilikét figyeli.

– Tavaly is voltunk, de már igencsak vártuk az idei fesztivált.

– A portékák vagy a programok miatt?

– Az itteni méz-, szörp- és lekvárkínálat fantasztikus! A boltokban nem nagyon lehet ilyen jó minőségű élelmiszert kapni. Persze, nemcsak ezért jöttünk el ismét, hanem a kiváló programok miatt is.
A Virányosi Közösségi Ház legnagyobb rendezvényét a látogatók mellett az őstermelők is szeretik. „Nagyon kedvesek a vásárlók, és elégedettek a termékeinkkel. Mindig jókat beszélgetek velük. Ez vonz a leginkább!” – meséli Magyar Endre méhész, aki Nógrád megyéből hozta el különleges mézeit.
„A fesztivált hagyományteremtő szándékkal rendezik meg évről évre az itt dolgozók, a cél az, hogy a kiváló minőségű, esetenként hungarikumnak is számító hazai ízeket a hegyvidéki érdeklődők is megismerjék. A legfontosabb azonban az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás propagálása” – hangsúlyozza Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester, aki okleveleket és értékes ajándékokat nyújtott át az eseményhez kapcsolódó, 3–14 éves gyerekek számára meghirdetett rajzpályázat nyerteseinek.
A zsűrinek komoly fejtörést okozott a beérkező százötvenhat alkotás közül kiválasztani a legjobbakat. „Én egy méhgyárat rajzoltam, ahol a méhecskék serényen készítik a mézet, amit kis bödönökbe raknak bele, hogy elhozzák nekünk, embereknek” – árulja el a harmadik helyezett Regina.
„Nálunk az összes korosztály, a család minden tagja megtalálhatja a számára megfelelő programot: koncerteket, színházi produkciókat, természetgyógyászati, egészségügyi előadásokat, művészeti bemutatókat, ügyességi vetélkedőket, kreatív játszóházat, kézműves- és népművészeti foglalkozásokat” – összegez a végén Nagyné Orvos Gabriella, a Virányosi Közösségi Ház igazgatóhelyettese.
Az immár negyedik alkalommal megrendezett Méz- és Lekvár Fesztivál valóban nagy közönségsikert aratott. A szponzoroknak is köszönhetően ajándékok és gazdag programok várták a hegyvidékieket, akik nektárból, lekvárból, ugrálóvárból szerezhettek maguknak édes emlékeket. Nektrar_lekvar_ugralovar2

B. M.