Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Komposztalokeret_a_kerttulajdonosoknak

Komposztálókeret a kerttulajdonosoknak

A kerti zöldhulladékok és a háztartási szerves hulladékok leginkább környezetbarát hasznosítási módja a helyben történő komposztálás. Ennek népszerűsítése érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat öt esztendeje szervez akciókat – ezúttal az előzetesen regisztráló kerületi kerttulajdonosok térítésmentesen kaphattak komposztálókeretet.
„Az elmúlt években több ládatípussal is kísérleteztünk, idén a már bevált, környezetkímélő, a természetes környezetbe jól illeszkedő, fából készült kereteket ajánlottuk fel a hegyvidékieknek” – beszélt a részletekről Kovács Lajos alpolgármester, aki maga is részt vett a komposztálókeretek kiosztásában.
Az első akció óta több mint ezer keretet adott át az önkormányzat a hegyvidéki lakóközösségeknek kedvezményes áron, valamint térítésmentesen. Ezúttal százötven, egyenként mintegy hatezer forint értékű ládát ajánlottak fel ingyen a kertjüket gondozó lakóknak, végül 128-an jelentkeztek az önkormányzat felhívására. Természetesen a megmaradt keretek sem vesznek kárba, ezeket a hegyvidéki intézményeknek juttatják el.
„Korábban mi magunk vásároltunk két komposztálóládát, ezek azonban megteltek, így most nagyon jól jött ez a lehetőség” – mondta el lapunknak egy idős hölgy, aki épp a férjére várt az akció helyszínén, a polgármesteri hivatal épülete melletti kis téren. Az Árnyas út egyik társasházában élő nyugdíjas óvodapedagógus elmondta, hogy az elmúlt években sikeresen kitanulták a komposztálás csínját-bínját, ezért már nem kell zsákokban elszállíttatniuk a kerti munkák során keletkező zöldhulladékot.
Egy másik, a Németvölgyi úton lakó hölgy arról mesélt, hogy a társasházuk kertjében tavaly állították fel az első komposztálóládát, és most még egyet elhelyeznének. A régebbi kicsinek bizonyult, a kerti zöldhulladék mellett ugyanis a háztartásokban keletkező szerves hulladékokat is egyre többen komposztálják a házban lakók közül. Nem nagyon kellett egymást győzködniük a módszer hasznosságáról; a környezetbarát hulladékhasznosítást egyébként is fontosnak tartja a lakóközösség, amely szívesen csatlakozott az önkormányzat által kezdeményezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerhez is.

(k.)