Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Idosek_vetelkedoje

Idősek vetélkedője

A hegyvidéki gondozási központok nyugdíjasokból álló csapatai mérték össze helytörténeti tudásukat a Barabás Villában októberben megrendezett vetélkedőn. „Az itt élő emberek mind büszkék arra, hogy ebben a kerületben laknak, a hegyvidékiek jelentős része igazi lokálpatrióta – mondta köszöntőjében Fonti Krisztina alpolgármester, a zsűri tagja. – Az önkormányzat ezért is támogat minden kezdeményezést, ami ezt erősíti, így a helytörténethez kapcsolódó, akár rendhagyó programokat is.”
Fonti Krisztina megemlítette, mennyire népszerűek voltak néhány éve a tömegközlekedési járműveken megjelenő helytörténeti ismertetők, amelyek az adott útvonalak környékét mutatták be. „Ha ismerjük lakókörnyezetünket, annak történetét, jobban is vigyázunk rá – húzta alá, miért nélkülözhetetlen, hogy a honismeret az ifjabbak számára is fontos legyen. – Önök olyan ismeretekkel is rendelkeznek, amelyek a fiatalabb generációnak újdonságot jelentenek, ezért biztos vagyok abban, hogy mi is sokat tanulunk majd ma” – mondta a résztvevőknek.
Hartmann Hilda, a rendezvény háziasszonya arra hívta fel a játékosok figyelmét, hogy a megoldáshoz semmilyen segítséget nem vehetnek igénybe, „sem okostelefont, sem internetet, sem Balázs Attilát” – utalt a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria vezetőjére, szintén zsűritagra. Erre nem is volt szükség, a három gondozási központ – Virányos, Németvölgyi és Normafa – öt csapata „saját kútfőből” is kitűnő eredménnyel zárta a vetélkedőt.
Az első helyezett a németvölgyi hölgyek Ladies nevű gárdája lett, a tagokat jutalmul a Larus étterem látja vendégül, míg a második helyezett Normafa-csapatot (amely a győzteshez hasonlóan ugyancsak tízfős társaságra egészülhet ki) az Árnyas vendéglő várja ebédre. A harmadik helyezett virányosiak – szintén tíz főre – múzeumi belépőt kaptak, és ők maguk választhatják ki, melyik gyűjteményt látogatják meg.

-li-