Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Felfedezni az ismeretlent

A hagyományoknak megfelelően minden évben szeptember negyedik péntekjén – az idén szeptember 27-én – rendezik meg a Kutatók Éjszakáját, melynek során a különböző tudományterületek érdekes és olykor meghökkentő eredményeit ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők. Ismeretterjesztő előadások, beszélgetések, interaktív játékok, műhelyfoglalkozások, valamint koncertek várnak mindenkit, a vállalkozó kedvűek sok minden más mellett rendhagyó kísérleteken és laborlátogatáson is részt vehetnek. Valamennyi program ingyenes, néhány helyszínre azonban csak előzetes regisztrációval lehet bejutni.
Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán, a Baba-mama, zene-bona rendezvényen a ritmushangszerek varázslatos világával ismerkedhetnek meg a gyerekek és szüleik, valamint az is kiderül, hogyan tapasztalja meg a világot az újszülött hangok, mozgás és különféle tárgyak segítségével. Az ELTE programját egészséges táplálkozásműhely, testösszetétel-mérés, tanító játszóház, a gyermekkori kötődés kialakulásán végigvezető előadás, illetve a kicsikkel kapcsolatos tanácsadások egészítik ki.
A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának kínálatában a mozgás és a genetika összefüggéseit, az izomláz élettani okait, a sportkardiológiát, valamint a rendszeres mozgás öregedésre gyakorolt hatását körbejáró előadások kapnak helyet.
Miért nélkülözhetetlen az oxigén az élethez? Hogyan jut be testünkbe? Mi történik, ha kevés van belőle? Mi az úgynevezett halálzóna, s mit jelent ez a hegymászók és a tüdőbetegek számára? – a többi között ezekre a kérdésekre adnak választ a Diós árok 1/c alatti Pulmonológiai Klinikán meghirdetett előadások.
A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó Diagnosztikai részlegében lehetőség nyílik a műtéti tervezés kipróbálására, valamint egy modern CT-berendezés és egy érsebészeti/radiológiai hibridműtét megtekintésére. Fény derül a szívátültetés mesterfogásaira, a mágnesesrezonancia-berendezés és a szívultrahang működésére is. Szó esik az Einstein halálát okozó főütőér-repedés megelőzésének módjairól, az intézmény laboratóriumában pedig az őssejtkultúrákat mutatják be.
Változatos kínálattal jelentkezik a Farkasvölgyi úti Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amelynek rendészettudományi karán „A szexuális megvonás megjelenése a börtönrajzokon” címmel kétszer harminc perces műhelyfoglalkozást tartanak. Az első részben rövid ismertető hangzik el a börtönbeli szexuális depriváció szimbólumairól, társadalmi és történeti hátteréről, majd a hallgatók bevonásával magyar börtönökben készített szexuális tartalmú rajzokat értékelnek.
Ugyanitt külön előadásokban a migrációs folyamatokkal, a drogprevencióval, a poligráfos hazugságvizsgálattal, valamint az elmebetegségek és a kriminalitás összefüggéseivel kapcsolatos ismeretek is terítékre kerülnek. Aki pedig még izgalmasabb időtöltésre vágyik, kiscsoportos foglalkozás során bepillantást nyerhet egy jelenleg is börtönbüntetését töltő sorozatgyilkos személyiségébe.
További információk: www.kutatokejszakaja.hu.

(em)