Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsabban, mint a fogaskerekű

A hegyvidékiek szeretik a kihívásokat, amit mi sem bizonyít jobban, mint a tizenharmadik alkalommal megrendezett Előzd meg a fogaskerekűt! túra-, kerékpár- és futóverseny elsöprő sikere. Budapest legnagyobb szintkülönbségű pályáját futva, biciklin vagy éppen kutyájuk kíséretében közel kétezren teljesítették. Közülük huszonkettő meg is előzte a menetrend szerint közlekedő fogaskerekűt.

„A golf alkalmas arra, hogy tömegsport legyen”

Edzői és a sportközéletben betöltött szerepe elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott augusztus 20-án ifj. Tringer László profi golfozó. A Hegyvidéken élő mesteredző nevéhez fűződik a Profi Magyar Golfegyesület megalapítása, valamint a hazai golfedzőképzés elindítása, amivel sikerült ismét fejlődő pályára állítani az évtizedekig tiltott sportágat. Egyebek közt erről is kérdeztük őt.

Hortenzia, a növényvilág kaméleonja

Hegyvidéki kertjeinkben ritka vendég a hortenzia, pedig őshazájában a miénkhez hasonló élőhelyeket népesít be. A növényvilág kaméleonjának is tartják változatos virágszíne miatt, amit a kertészek saját kedvük szerint meg tudnak változtatni. Bokrai edényben is nevelhetők, így annak sem kell lemondania róla, aki az erkélyre, teraszra keres látványos dísznövényt.

Borban – nem csak az igazság…

Zamatok, illatok, könnyek, örömek, versek és zene – mind-mind szerepet kaptak a Hitel és a Magyar Konyha közös estjén a MOM Kulturális Központban. Vinkó József újságíró, az egyik legismertebb hazai gasztronómiai szakértő házigazdaként a szebbnél szebb borokról faggatta vendégeit. Az elhangzott irodalmi művek és briliáns zenei improvizációk is megmutatták: méltán tartják a magyart boros nemzetnek.

Morál, szerelem és az ősök hite

Decens polgári otthonba, az emlékek és a tiszta derű birodalmába, Mohás Líviához érkeztünk, a pszichológushoz és József Attila-díjas íróhoz, aki a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést vehette át az államfőtől augusztus 20-a alkalmából a közelmúlt és a jelenkor emberi történeteit feltáró regényeiért és esszéírói munkásságáért.

Szűz Máriás zászlók

Bíró Aurél történész Szűz Máriás zászlók című fotóválogatásával találkozhatnak az ügyeiket intéző hegyvidékiek a polgármesteri hivatal folyosógalériáján. Az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó tárlat egy vándorkiállítás, amely most tért vissza a kiindulópontjára.

Látvány és vélemény

Hogy mekkora különbség van első és sokadik benyomás között, arról a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikus hallgatói készítettek érdekes lenyomatokat. A Jókai Klubban kiállított művek megmutatják, hogy az idő múlásával miképpen változik a látvány és a vélemény.

Hegyvidéki Ősz - Egészségnap gyerekeknek és felnőtteknek

Nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is teljes képet kaphatnak testük állapotáról a Hegyvidéki Önkormányzat őszi egészségnapján, szeptember 28-án 10 és 15 óra között. Hogy mekkora jelentősége van a szűrővizsgálatoknak és a prevenciónak, arról dr. Madarasi Anna, a Szent János Kórház gyermekosztályának vezetője beszélt lapunknak.

Hegyvidéki Ősz - Őszinte és barátságos Ritmusország

Ki gondolná, hogy fazékkal, fakanállal és egyéb, a háztartásban is megtalálható eszközökkel, továbbá a képzelet erejével euforikus világot teremthetünk? A Tititá ezt a világot Ritmusországnak nevezi. Milyen ez a hely, és miben különbözik a valóságtól? Novák Péter mesélt nekünk minderről.

Hegyvidéki Ősz - Csiribiri csiribiri zabszalma…

Aki emlékszik az előző évek hasonló hegyvidéki rendezvényeire, tudja, hogy a legkisebbek kedvence, Halász Judit nemcsak szórakoztatta, de mindig meg is dolgoztatta a gyerekeket. Nyelvtörőket, mondókákat, refréneket gyakoroltatott velük, és produkcióját mindvégig lelkes örömmel fogadta hatalmas közönsége.

Hegyvidéki Ősz - Szent Mihály-ünnep

Szent Mihály-nap alkalmából szeptember utolsó hétvégéjén nagyszabású rendezvénysorozat lesz az országban. A programokból a Hegyvidék is kiveszi a részét: szeptember 28-án, szombaton a Garami Funky Stuff, 29-én, vasárnap az autentikus magyar népzenét játszó Tündök zenekar lép fel a Sirály sétányon. A második estét táncház és tűzgyújtás zárja.

Hegyvidéki Ősz

A Hegyvidéki Ősz programsorozat részeként szeptember 28-án 10-15 óra között egészségnappal, szeptember 29-én 10-15 óra között gesztenyenappal várják az érdeklődőket a MOM Kulturális Központban, a Gesztenyés kertben, valamint a Sirály sétányon, ahol Szent Mihály-nap alkalmából hangulatos utcabált rendeznek koncertekkel, táncházzal, tűzgyújtással.

F&M: fitnesz és még sokkal több

Európai összehasonlításban is egyedülálló sport- és egészségügyi központ nyitotta meg kapuit a Csörsz utcai MOM Sportban. A legmagasabb szintű orvosi és edzői háttérrel működő F&M fitness & more különlegessége a mozgásszervi problémákkal küzdők, illetve betegség után lábadozók rehabilitációja, amit kortól, nemtől és edzettségi állapottól függetlenül bárki igénybe vehet.

Játékos útkeresés gyerekeknek

Igazi meglepetésekkel várták a családokat iskolakezdés idején a MOM Park Bevásárlóközpontban. A második alkalommal megrendezett „Sulin túl” programban hegyvidéki szervezetek nyújtottak segítséget a szülőknek, hogy izgalmas és hasznos elfoglaltságot találjanak kisiskolás gyerekeiknek, emellett pedig megnyílt egy különleges játékbolt is.

Színház-népszerűsítő szamár és különleges irodalomóra

Rendhagyó programot rendeztek a Tamási Áron iskolában: Snufi szamarat az alsósok etették és simogatták, a nagyobbaknak pedig Tóth Auguszta és Trill Zsolt színművész tartott különleges irodalomórát. Látogatásuk oka nemcsak az volt, hogy a Nemzeti Színház Vitéz lélek című darabját népszerűsítsék, hanem az is, hogy közelebb hozzák a gyerekekhez a teátrumok csodás világát.

„Ez egy szabad szoba”

Bereményi Géza neve minden generáció számára jól ismert filmrendezőként és forgatókönyvíróként, dalszövegíróként, színdarabok, regények és novellák szerzőjeként. A Hegyvidék díszpolgára cím átvétele előtt Maros utcai otthonában folyt a szó emlékekről, érzésekről, fontos helyekről…

Szelektív hulladékgyűjtés: internetes adatbázis

Március végén kezdte meg a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés fővárosi rendszerének kiépítését az FKF Zrt. Azóta több tízezer műanyag és papírhulladék tárolására szolgáló tartályt helyeztek ki a lakóingatlanokban. Arról hogy melyik utcában mikor telepítik a gyűjtőedényeket, az ürítési napokhoz hasonlóan a www.fkf.hu honlap ad tájékoztatást.

Kerületi útépítések, járdajavítások

Szeptember második felében a Hegyvidék több pontján útépítésekbe kezdett az önkormányzat. A nagyfelületű útpálya-rekonstrukciók mellett folytatódnak a kátyúzások, valamint a járda- és lépcsőjavítások is, míg a Sárospatak utcában biztonságtechnikai fejlesztésre lehet számítani. A munkálatok több szakaszban, a tél beálltáig folytatódnak.

Népszavazáson dönthetnénk a Normafa jövőjéről

Pokorni Zoltán polgármester a köztelevízióban jelentette be a Normafa fejlesztésével kapcsolatos népszavazási kezdeményezését: amint elkészül a természetvédelmi hatástanulmány, majd annak alapján a részletes kiviteli terv, helyi referendumot írnának ki, hogy a Hegyvidéken élők maguk dönthessenek a terület rehabilitációjáról. A pontos tervek tehát még nem ismertek, a megoldandó problémák azonban igen – ezekről a Természetvédelmi Polgárőrség vezetőjét, a környéket jól ismerő Woynárovich Andrást kérdeztük.

„Óvodás vagyok, vigyázz rám!”

Mikor megyünk át a zebrán? Hogyan kell biciklivel közlekedni? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre könnyedén válaszoltak a Normafa Óvoda nagycsoportosai, akiknek Fonti Krisztina és Váczi János hegyvidéki alpolgármesterek, valamint Hoffmann Kornél kerületi rendőrkapitány láthatósági mellényeket adott át, hogy biztonságosabbá tegyék az óvodába járásukat.

Egészséges Hegyvidék

A nyári szünet után folytatódnak az Egészséges Hegyvidék programsorozat eseményei: a szabadegyetem előadásai és a hozzájuk kapcsolódó prevenciós szűrőszombatok, valamint a kismamatorna és az iskolai lisztérzékenység-szűrés. Újra várja a betegeket a „SzívSN a keringési betegségek megelőzéséért mozgalom” a Hegyvidéken, a kismamák és várandósok pedig a „Szoptass könnyedén!” rendezvényeit látogathatják. Bővült az Egészséges Hegyvidék honlap kínálata, mostantól három vadonatúj oktatóvideót nézhetnek meg az érdeklődők.

Kétszázmilliós fejlesztés Csillebércen

A Magyar Tudományos Akadémia jelentős fejlesztést hajtott végre csillebérci telephelyén. Több mint kétszázmillió forintból csaknem tízezer négyzetméter homlokzati felületen szigetelték a falakat és cserélték ki a régi nyílászárókat, emellett a helyi hőközpontokat is felújították.