Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Latvany_es_velemeny2

Látvány és vélemény

Hogy mekkora különbség van első és sokadik benyomás között, arról a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikus hallgatói készítettek érdekes lenyomatokat. A Jókai Klubban kiállított művek megmutatják, hogy az idő múlásával miképpen változik a látvány és a vélemény.

Pálfy György, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára mindennap előveszi azokat a féltve őrzött grafikákat, amelyeket diákjai még friss gólyaként készítettek kézzel. A csoporttársak véletlenszerűen kihúzzák egymás nevét, majd nyolc-nyolc képet kreálnak úgy, hogy a közhelyet elhagyva, a tipikust kiemelve a lényeget erősítik fel különböző technikák alkalmazásával, az idő múlása során alkotott vélemény alapján.
A szakma ezt véleményes grafikának nevezi. Érdekessége, hogy már ekkor megmutatkozik az igazán tehetséges illusztrátorok tudása. „Nagyon jó ez a feladat, hiszen a diákok is jobban összeszoknak. Azonnal feltűnik, hogy a lányt, akinek a nevét kihúztam, mennyivel másabbnak láttam az elején, mint a végén. Sajnálom, hogy ma már háttérbe szorult a manuális oktatás, és inkább a számítógépes grafikán van a hangsúly” – mondta Munkácsy Károly, aki szerencsésnek tartja magát, amiért Pálfy György diákja lehetett, mivel vele tudta magát a legjobban megértetni egyetemi évei idején.Latvany_es_velemeny1
Amikor Pálfy György (a diákok külön megkértek, hogy ne tanár úrnak szólítsam, mert az olyan „viccesen hat”, annak ellenére, hogy már elég régóta tanít) elhatározta, kiállítást rendez a művekből, az egyik kollégája megkérdezte, nem lesz-e jogi probléma abból, hogy a hallgatók beleegyezése nélkül közszemlére teszi alkotásaikat.
„Erre felhívtam őket, és kifejezetten örültek az ötletnek! – mesélte a pedagógus. – De tudtam, hogy ezt gond nélkül megtehetem, annyira közvetlen a viszonyunk. Ha nálam vannak, nyugodtan kinyithatják a hűtőt, azt esznek-isznak, amit akarnak, és ugyanez a helyzet fordítva is!”
A Jókai Klubban nyílt tárlaton mindenkitől két-két képet láthatunk egymás mellett: a korábbi az idegenről formált első benyomás lenyomata, míg a későbbi a már megismert csoporttárs valódi karakterét mutatja. Volt olyan, akit kezdetben komolynak, szúrós szeműnek, borostásnak és kegyetlennek látott ábrázolója, majd két hét elteltével még jobban kiemelte ugyanazokat a vonásait, ám a kegyetlenség szerepét a humor vette át. A kép felirata is magáért beszél: „Csonkolom a kezét!”
Ahogy azt Pálfy György is mondta a megnyitóünnepségen, „minden változik”. Valóban nem mindegy, hogy csonkolni vagy csókolni akarják a kezünket…

BM

Az Arcok című kiállítás szeptember 28-ig látogatható a Jókai Klubban (XII., Hollós út 5.).