Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Solti-koncert_a_zene_vilagnapjan

Hegyvidéki Ősz - Solti-koncert a zene világnapján

Évfordulók nyomában címmel nagyszabású klasszikus zenei hangversenyt rendeznek a MOM Kulturális Központ színháztermében szeptember 29-én 18 órától, a Hegyvidéki Ősz rendezvényeként. A koncerten elsősorban olyan zeneművek hangoznak el, amelyeket az idén ünnepelt zeneóriások alkottak: az olasz opera legnagyobb mestere, Giuseppe Verdi és a nagy német komponista, Richard Wagner 200 éve, míg a Peer Gynt halhatatlan szerzője, a norvég Edvard Grieg 170 esztendeje született.
Az est első részében a XII. kerületi Solti György Zeneiskola növendékei adnak számot felkészültségükről tanáraik közreműködésével, majd a szünet után a Hegyvidéki Solti György Zenekar játszik Bolyky Zoltán vezényletével.
Az országos zenekari verseny különdíjasa, a zeneiskola gitárzenekara Győri István vezetésével reneszánsz táncdallamok bemutatásával kezdi a programot. Ezután az ugyancsak a növendékekből alakult vonószenekar, amelyet Bolla Milán vezényel, Vivaldi-, Beethoven- és Grieg-műveket ad elő. Majd a „meglepetésblokk” következik, amikor csatlakozik hozzájuk a zeneiskola leánykara és a Zugligeti Általános Iskola gyermekkara (karigazgató: Zulauf Emese).
Az első részt a zeneiskola rézfúvós együttese zárja: Wagner Festmusik, Otto Schwarz Rondo Barocco és Siegfried Rudel Happy Marching Band című műveit adja elő Bodon Ferenc vezényletével. Az átiratokat Sárosi Péter készítette.
A hangverseny második felében a Hegyvidéki Solti György Zenekar műsorán a három „évfordulós” zeneköltő művei szerepelnek. Elsőként Grieg a-moll zongoraversenyét hallgathatjuk meg a zeneiskola tanára, Szelényiné Kereszty Krisztina előadásában. Ezt követően Verditől a Nabuccóból, az Aidából és a Traviatából, valamint Wagner Tannhauser és Bolygó hollandi című operáiból hallhatunk egy-egy áriát Avvakumovits Györgyi (szoprán) és Bretz Gábor (basszbariton) operaénekesek tolmácsolásában.