Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kiemelt_egyetem_a_MOME

Kiemelt egyetem a MOME

A kormány döntése alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt felsőoktatási intézménnyé nyilvánította a XII. kerületben működő Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet (MOME). Ezzel a címmel „a nemzet szellemi és gazdasági értékeinek megteremtésében, megőrzésében kiemelkedő jelentőséggel bíró intézményi, hallgatói, oktatói és kutatói teljesítményeket” ismerték el a döntéshozók. A kiemelt státuszt, valamint az ezzel járó magasabb állami támogatást azok az intézmények kaphatják meg, amelyek több tudományterületen tudnak felmutatni meghatározó képzési és kutatási eredményeket, továbbá sok külföldi hallgatót is fogadnak.
„A nagy tudományegyetemekkel összehasonlítva kis intézmény vagyunk, ám a művészeti egyetemek között a hallgatói létszámot tekintve a legnagyobbá váltunk Magyarországon” – mondta el lapunknak a MOME kancellárja. Dr. Nagy Zsombor úgy vélte: a kormány a döntésével az intézményükben zajló magas színvonalú oktatási tevékenység mellett az új irányokat mutató szellemi műhelyeik munkáját is elismerte, ahol nemzetközi szinten is kiemelkedő eredmények születtek. Sikereiknek köszönhetően ma már olyan világszínvonalú fejlesztéseket magáénak tudó nemzetközi partnerekkel dolgozhatnak együtt, mint például a Mercedes: a nagy presztízsű autógyár tervezési folyamataiban immáron tíz éve a MOME hallgatói is részt vehetnek.
A kiemelt egyetemi címmel járó állami hozzájárulás az egyetem információi szerint éves szinten százmillió forint körül alakulhat, a többlettámogatás pontos összegéről azonban még nem állapodtak meg a fenntartóval – ennek függvényében döntik el, milyen új programokat indítanak. „Belső egyeztetéseket követően döntünk az új projektek indításáról – mondta a tervek kapcsán az egyetem kancellárja. – A legfőbb elvárásunk, hogy ezek a nemzetközi színtéren is bemutatható eredményeket hozzanak létre, illetve maguk a műhelyek hosszú távon fenntarthatók legyenek, azaz folyamatosan vonzzák akár külföldről is a hallgatókat.”

z.