Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gesztenyenapi_varazsbatyu

Hegyvidéki Ősz - Gesztenyenapi varázsbatyu

A Gesztenyenapon a Batyu Színház is ellátogat a Hegyvidékre. Kontha Nelli, a társulat tagja mesélt lapunknak arról, milyen csodákat rejt az a batyu, amely már a határon innen és túl is lenyűgözte a kicsiket.

Hogyan született meg a színház?

– Családi vállalkozásnak indult, 2005-ben alapítottuk. Előtte több társulattal jártuk az országot, és azt éreztük, nekünk is lenne mondanivalónk a gyerekeknek. Az első műsorunk egy tárgybábos előadás volt, Mesemalac címmel, majd az évek során készítettünk hagyományos kesztyűbábos előadásokat, van egy gyönyörű népi játékunk, és papírszínházzal is járjuk az országot. Mostanra szép repertoárral rendelkezünk, ötletből van elég a batyunkban.

A gyerekeket is színpadra szokták hívni, hogy az előadás részesei legyenek, kizökkentve őket ezzel a nézői szerepből. Hogyan reagálnak erre?

– Igen, többnyire bevonjuk őket az előadásba, mert egy óvodás-, kisiskoláskorú gyermeknek szüksége van arra, hogy folyamatosan fenntartsuk az érdeklődését, figyelmét. Az elvarázsolt fazék című előadásban a vállalkozó kedvűeket felhívjuk a színpadra, a lakodalomba, jöhetnek udvarhölgynek, kamarásnak.

Vándorolnak az országban, sőt a határon túlra is elvisznek egy-egy mesét. Lehet különbséget tenni falun és városban élő gyerekek között?

– Nagyon szeretünk kis falvakban fellépni, mert a nézőkön valóban érezhető, hogy ritkábban jutnak el színházba. Évekig jártunk Szlovákia magyarok lakta településeire, ahol a magyar szó különleges értékkel bír. Az ott gyűjtött szeretet és elismerés a mai napig fontos számunkra.

Szeptember 29-én a Hegyvidéken találkozhatunk a társulattal. Ezúttal mi lesz a batyuban?

– Egy új tárgybábos előadás, amit augusztusban mutattunk be a Balatonföldvári Kultkikötővel közös produkcióként, tehát a budapestiek számára mindenképpen újdonság! Fazékból öreg király, demizsonból szegény ember, konyharuhából macska, tejeskannából szegény asszony válik… Szóval sok érdekesség bújik ki a batyus zsákból!